fbpx

På den svenska sidan av sundet lever Kirstine Ilum ut sin dröm om självständighet. Hon är den första Totum-kroppsterapeuten i Sverige, och beslutet att bli kroppsterapeut är det bästa hon någonsin har fattat.

När Kirstine Ilum tvingades avbryta sin karriär som professionell dansare och koreograf föll det sig naturligt att hon skulle utbilda sig till kroppsterapeut.
”Jag har känt till kroppsterapin i flera år; jag gick på behandlingar när jag var dansare. När jag skulle sadla om och hitta en annan väg i livet var valet inte speciellt svårt”, säger hon.
Och när hon väl hade fattat sitt beslut var det lätt att komma igång.
”Jag skrev till min väninna som just då gick Totum-utbildningen för att få reda på mer. Några dagar efter det pratade jag med Marcus Heller och två dagar senare började jag på utbildningen. Det har jag aldrig ångrat, det är det bästa jag någonsin har gjort. Det kom så naturligt och kändes helt rätt för mig”.

På egna premisser

Kirstine Ilum arbetade som professionell dansare och koreograf i 14 år. Enligt henne själv förde hon en rotlös och spännande tillvaro med pendling mellan Danmark, Sverige och Holland där hon dansade, koreograferade, förmedlade och ledde projekt. Men för några år sedan fick hon en skada som satte stopp för det hela.

”Jag fick en diskprolaps som jag fortsatte att dansa med alldeles för länge. Det gjorde att jag tvingades radera allt jag hade i kalendern för att enbart fokusera på rehab-träning.
Under tiden fokuserade hon på koreografin, blev gravid och bildade familj. Hennes arbete blev sakta men säkert allt mer administrativt och till sist drabbades hon av stressymptom och tvingades sjukskriva sig i ett år.

Jag visste att jag behövde göra något annat, samtidigt som det var viktigt för mig att bli självständig. Jag ville driva egen verksamhet och göra något på mina egna premisser”.

Hantverk och personlig utveckling

Kirstine Ilum startade eget företag och började med att undervisa yoga. Tre månader efter att hon hade inlett sin Totum-utbildning i Köpenhamn började hon att erbjuda behandlingar med kroppsterapi. Hon förklarar att hon har lärt sig oerhört mycket på utbildningen.
”Jag har lärt mig mer än jag trodde att jag skulle göra. Det där med att verkligen använda händer och kropp har varit ett enormt plus för mig. Och den väl avvägda balansen mellan teoretiskt och praktiskt passade mig bra. Vi har lärt oss ett hantverk och det är en ständigt pågående inlärningsprocess som förhoppningsvis aldrig tar slut”, säger hon.