fbpx

Efter att Sekita Lander hade återhämtat sig efter ett sjukdomsförlopp med både bröstcancer och stress kunde hon inte förstå varför hennes kropp fortsatte att må dåligt. Det fick henne att bestämma sig för att utbilda sig till Totum-kroppsterapeut – inte för att behandla andra utan för att kunna behandla sig själv.

”Min första kroppsterapibehandling gjorde en enorm skillnad. Jag mådde otroligt bra en hel vecka efteråt, och min kropp kändes fullständigt befriad. Det var verkligen häftigt”, berättar Sekita och fortsätter:
”Så kom allt tillbaka. Jag blev väldigt trött och yr, men hade inte råd att hela tiden gå i kroppsterapi.
Sekita kände att hon behövde hitta en mer långvarig lösning. Därför valde hon att utbilda sig till kroppsterapeut, utan att ha några planer på att arbeta heltid med yrket. Hennes syfte är istället att kunna behandla sig själv.

Något i livet behövde förändras

År 2014 kände Sekita en knuta i armhålan, och fick diagnosen bröstcancer. När hon sjukanmälde sig från sitt arbete som bankrådgivare gick det upp för henne att hon var stressad.
”Först då insåg jag hur stressad jag hade varit, och att jag hade varit det i många år. Jag hade halkat in på helt fel spår.”
Under sjukskrivningen började hon må bra igen men två veckor innan hon skulle återgå till arbetet sade kroppen ifrån. Hon fick lov att komma tillbaka under en annan anställningsform.

Läs också: Kroppsterapeut i Sverige: Det är det bästa jag någonsin har gjort

”Jag jobbade bara två timmar om dagen, fyra dagar i veckan. Jag var fortfarande yr och hade hjärtklappning. Det krävdes inte mycket för att jag inte skulle kunna sova – jag var helt enkelt överansträngd.”
Det var ungefär vid den här tidpunkten som hon för första gången fick höra talas om Body SDS. Hon började gå till en terapeut vilket gjorde en enorm skillnad för henne.
”Det började sakta gå upp för mig att det var något i mitt liv som gjorde att min kropp fortsatte att må dåligt. Varje gång jag hade varit där blev jag frisk, men så gick det några veckor och jag var tillbaka på ruta ett igen.”

Inte trött mer

Det var i samband med detta som Sekita fick upp ögonen för kroppsterapin.
”Jag ville ta reda på varför jag hela tiden trillade tillbaka till samma punkt, där jag återigen mådde dåligt. Jag kom fram till att det måste vara något jag själv orsakade, men jag visste bara inte vad.”
Hennes terapeut uppmanade henne att utbilda sig till kroppsterapeut. När hon hittade Totums ettåriga utbildning för 50 000 DKK stod det klart för henne att det var det hon ville göra.
”Jag tvekade aldrig. Jag ville inte själv bli behandlare, men däremot ville jag ta reda på varför jag körde slut på mig själv, varför jag hade ont i kroppen och varför jag stressade upp mig.

Utbildningen motsvarade alla hennes förväntningar men hon hade svårt för att förklara var den stora skillnaden låg.
”Utbildningen gav mig allt jag hade hoppats på. Jag vet inte exakt varför, men jag är inte trött längre. Och om symptom skulle uppstå i min kropp så vet jag åtminstone varför. Det har förmodligen att göra med att vi hela tiden fokuserar på och jobbar med kroppen.”

Utrymme att ta hand om sig själv

Idag jobbar hon mycket med att vända negativa tankar till positiva, något som har haft en positiv effekt på hennes kropp.
”Jag märker att min kropp säger ifrån så fort de negativa tankarna kommer, men jag har kommit fram till att jag själv kan styra dem. Jag kan vända dem till positiva tankar så att min kropp börjar må bra igen. Det är en av de saker som Totum har gett mig”, säger hon och tillägger:
”Vi har inte direkt jobbat med positivt tänkande under utbildningen, men Totum har hjälpt mig att börja tänka på ett annat sätt. Jag har sökt mer information inom området. Utbildningen har banat väg och öppnat mina ögon för en helt ny värld, som är otroligt spännande.”

Idag jobbar Sekita på kundtjänsten hos en bank fyra dagar i veckan. Det ger henne en ledig dag i veckan då hon kan behandla andra och ta hand om sig själv. Hon använder sig av positivt tänkande och kroppsterapeutisk träning när hennes kropp börjar må dåligt.
”Det är jag otroligt glad för. Jag kan inte förstå varför jag inte gjorde det här redan för tio år sedan. Fast då trodde jag ju verkligen att jag hade koll på allt, vilket jag uppenbarligen inte hade. Det är en läxa jag har fått lära mig”, säger hon och fortsätter:
”Om man inte är villig att förändra sitt liv så kommer ingenting att bli annorlunda. Jag förändrade mitt liv genom att utbilda mig till kroppsterapeut. Däremot använder jag inte kroppsterapin för att hjälpa andra, jag använder den för att hjälpa mig själv”.

Vill du också utbilda dig till kroppsterapeut för att kunna hjälpa dig själv eller andra?

Då är du välkommen till ett av våra populära infomöten – anmäl dig här.