fbpx
Vi får inte lägga ett lock över det som är svårt i livet.

Vi får inte lägga ett lock över det som är svårt i livet.

Karen-Sofie Wilkie har upplevt trauman, sjukdom, sorg och flera omgångar stress, allt medan hon pliktskyldigast skött sitt arbete. Till sist vågade hon ta steget att välja en helt ny väg i livet – hon utbildade sig till kroppsterapeut, och enligt henne själv har allt fallit på plats.

Karen-Sofie jobbade på för fullt i rollen som distriktschef för en detaljhandelskedja. Inte ens när hon drabbades av både sjukdom, trauma och stress klarade hon av att slå av på takten. ”Jag är extremt ambitiös och karriärsinriktad. Jag vill göra allt bäst – till 200 procent. Jag var hela tiden på. Om jag inte hela tiden var det fysiskt, så var jag det åtminstone alltid mentalt. Det slutade med att jag straffades hårt både av mina barn såväl som mina vänner, eftersom jag aldrig var närvarande. För mig var arbetet det viktigaste som fanns. De betalade min lön så givetvis skulle de få min tid, och mer därtill”, berättar hon.

Hon körde på i samma takt i många år, men långsamt började tanken om ett annat liv och ett annat arbete att spira inom henne. Till sist nådde hon en punkt då hon förstod att hon inte kunde fortsätta på samma sätt.

”Man måste leverera på jobbet” 

Karen-Sofie har alltid varit karriärsinriktad och ambitiös. Ambitioner som aldrig fick stryka på foten oavsett föräldraledighet, sjukdom eller stress. ”När jag kom tillbaka från mina två mammaledigheter hade jag känslan av att jag var tvungen att bevisa mitt värde igen. Nu hade jag lagt tillräckligt med tid på familjen”.

Ganska kort därefter hände det massor av saker i hennes liv, och hon diagnostiserades bland annat med en sällsynt sjukdom som krävde mycket av hennes tid och energi. Hon låg sjuk varannan vecka och lade mycket tid och kraft på sjukdomen.

Samtidigt upplevde hon ett stort trauma när hennes son fick en allvarlig brännskada och de fick läggas in på sjukhus tillsammans. ”Det här gjorde givetvis inte saker och ting ett dugg bättre för min redan hårt ansträngda kropp. Men jag fortsatte att jobba ändå. Jag fortsatte att leverera, eftersom det måste man ju.”

Drömmen om att bli sin egen 

Det dröjde inte länge innan stressen tog ett stadigt grepp om Karen-Sofie. ”När den första stressvågen kom kändes det som att det berodde på att jag hade varit borta från jobbet. Nu skulle jag bevisa ännu mer. Det gjorde att stressen kom tillbaka i 110 kilometer i timmen.”

Det var inte förrän hennes pappa för två år sedan drabbades av terminal cancer som hon sänkte farten. ”Jag valde att ansöka om vårdartillstånd för att kunna hjälpa mina föräldrar, eftersom pappa behövde vårdas i hemmet. Jag avtalade med min dåvarande arbetsplats att det bästa vore om jag slutade helt. Det gjorde mig ingenting. Det ingav ett lugn.”

Nu behövde Karen-Sofie bestämma sig för vilken väg hon skulle gå. En helt vanlig kväll när hon låg i soffan och kollade Facebook i sin telefon såg hon ett inlägg från Totum – Skolan för kroppsterapi. ”Det som fångade mitt intresse var egentligen inte kroppsterapin i sig, utan det var det där med att bli självständig på ett år. För mig var detta något mätbart, och jag tilltalades av tanken på att få lov att bestämma över mig själv”.

Mycket mer än ett hantverk

Karen-Sofies bror var hantverkare, och hon var den som begåvats med läshuvud. Därför var det något av en upplevelse för henne att lära sig ett hantverk och arbeta med händerna istället för huvudet. ”Jag hade aldrig arbetat med händerna på det viset förut”. Det kändes så klumpigt. Och otroligt gränsöverskridande. Men när vi väl kom igång med själva undervisningen och de olika teknikerna trillade polletten ner. Det kom väldigt naturligt för mig.”

I mars 2018 var hon färdigutbildad kroppsterapeut. Idag har hon en egen klinik i Farum, där hon arbetar som terapeut. Och hon har tagit med sig så mycket mer än själva hantverket från utbildningen.

”Om jag inte hade utbildat mig hos Totum hade jag aldrig lyckats ta mig igenom min pappas sjukdomsförlopp på samma sätt. Jag fick en förståelse för varför kroppen reagerar som den gör under sorgeperioder. Jag lärde mig att vara lugn och närvarande. Traumat jag upplevde med min son när han fick sin brännskada hade jag förträngt. När jag gick på skolan och fick behandlingar kunde jag verkligen bearbeta det som hänt, och det hade jag aldrig gjort om jag inte hade gått utbildningen”.

”Vi får inte lägga ett lock över det som är svårt i livet” 

Idag lever Karen-Sofie ut den dröm hon hade när hon stod och vägde och inte riktigt visste vilken väg hon skulle välja.

”Jag har fått ett helt nytt liv. Allt som jag saknat, allt som har varit ovisst … stressen över att behöva något nytt i livet men inte veta vad … Allt detta har äntligen fallit på plats. Min familj säger att jag har blivit en helt annan person. Jag är gladare, mer positiv, närvarande och avslappnad. Jag har en bra dag varje dag”, säger hon och fortsätter: ”Drömmen jag hade har förverkligats. Och om jag får drömma vidare tycker jag om att berätta min historia för andra – att prata om det där att våga välja en ny riktning i livet, och att det inte behöver vara så farligt.”

Idag kan jag verkligen reflektera över min kropps alla signaler, och allt som jag har tryckt bort. Det är en av orsakerna till att kroppen gör och säger som den gör. Även om det periodvis kan vara otroligt svårt får vi inte bara lägga ett lock över saker och ting, eftersom de till slut ändå kommer upp till ytan. Det kan inte sägas tydligt nog.”

Jag blev inte kroppsterapeut för att hjälpa andra, det var för att jag ville hjälpa mig själv

Jag blev inte kroppsterapeut för att hjälpa andra, det var för att jag ville hjälpa mig själv

Efter att Sekita Lander hade återhämtat sig efter ett sjukdomsförlopp med både bröstcancer och stress kunde hon inte förstå varför hennes kropp fortsatte att må dåligt. Det fick henne att bestämma sig för att utbilda sig till Totum-kroppsterapeut – inte för att behandla andra utan för att kunna behandla sig själv.

”Min första kroppsterapibehandling gjorde en enorm skillnad. Jag mådde otroligt bra en hel vecka efteråt, och min kropp kändes fullständigt befriad. Det var verkligen häftigt”, berättar Sekita och fortsätter:
”Så kom allt tillbaka. Jag blev väldigt trött och yr, men hade inte råd att hela tiden gå i kroppsterapi.
Sekita kände att hon behövde hitta en mer långvarig lösning. Därför valde hon att utbilda sig till kroppsterapeut, utan att ha några planer på att arbeta heltid med yrket. Hennes syfte är istället att kunna behandla sig själv.

Något i livet behövde förändras

År 2014 kände Sekita en knuta i armhålan, och fick diagnosen bröstcancer. När hon sjukanmälde sig från sitt arbete som bankrådgivare gick det upp för henne att hon var stressad.
”Först då insåg jag hur stressad jag hade varit, och att jag hade varit det i många år. Jag hade halkat in på helt fel spår.”
Under sjukskrivningen började hon må bra igen men två veckor innan hon skulle återgå till arbetet sade kroppen ifrån. Hon fick lov att komma tillbaka under en annan anställningsform.

Läs också: Kroppsterapeut i Sverige: Det är det bästa jag någonsin har gjort

”Jag jobbade bara två timmar om dagen, fyra dagar i veckan. Jag var fortfarande yr och hade hjärtklappning. Det krävdes inte mycket för att jag inte skulle kunna sova – jag var helt enkelt överansträngd.”
Det var ungefär vid den här tidpunkten som hon för första gången fick höra talas om Body SDS. Hon började gå till en terapeut vilket gjorde en enorm skillnad för henne.
”Det började sakta gå upp för mig att det var något i mitt liv som gjorde att min kropp fortsatte att må dåligt. Varje gång jag hade varit där blev jag frisk, men så gick det några veckor och jag var tillbaka på ruta ett igen.”

Inte trött mer

Det var i samband med detta som Sekita fick upp ögonen för kroppsterapin.
”Jag ville ta reda på varför jag hela tiden trillade tillbaka till samma punkt, där jag återigen mådde dåligt. Jag kom fram till att det måste vara något jag själv orsakade, men jag visste bara inte vad.”
Hennes terapeut uppmanade henne att utbilda sig till kroppsterapeut. När hon hittade Totums ettåriga utbildning för 50 000 DKK stod det klart för henne att det var det hon ville göra.
”Jag tvekade aldrig. Jag ville inte själv bli behandlare, men däremot ville jag ta reda på varför jag körde slut på mig själv, varför jag hade ont i kroppen och varför jag stressade upp mig.

Utbildningen motsvarade alla hennes förväntningar men hon hade svårt för att förklara var den stora skillnaden låg.
”Utbildningen gav mig allt jag hade hoppats på. Jag vet inte exakt varför, men jag är inte trött längre. Och om symptom skulle uppstå i min kropp så vet jag åtminstone varför. Det har förmodligen att göra med att vi hela tiden fokuserar på och jobbar med kroppen.”

Utrymme att ta hand om sig själv

Idag jobbar hon mycket med att vända negativa tankar till positiva, något som har haft en positiv effekt på hennes kropp.
”Jag märker att min kropp säger ifrån så fort de negativa tankarna kommer, men jag har kommit fram till att jag själv kan styra dem. Jag kan vända dem till positiva tankar så att min kropp börjar må bra igen. Det är en av de saker som Totum har gett mig”, säger hon och tillägger:
”Vi har inte direkt jobbat med positivt tänkande under utbildningen, men Totum har hjälpt mig att börja tänka på ett annat sätt. Jag har sökt mer information inom området. Utbildningen har banat väg och öppnat mina ögon för en helt ny värld, som är otroligt spännande.”

Idag jobbar Sekita på kundtjänsten hos en bank fyra dagar i veckan. Det ger henne en ledig dag i veckan då hon kan behandla andra och ta hand om sig själv. Hon använder sig av positivt tänkande och kroppsterapeutisk träning när hennes kropp börjar må dåligt.
”Det är jag otroligt glad för. Jag kan inte förstå varför jag inte gjorde det här redan för tio år sedan. Fast då trodde jag ju verkligen att jag hade koll på allt, vilket jag uppenbarligen inte hade. Det är en läxa jag har fått lära mig”, säger hon och fortsätter:
”Om man inte är villig att förändra sitt liv så kommer ingenting att bli annorlunda. Jag förändrade mitt liv genom att utbilda mig till kroppsterapeut. Däremot använder jag inte kroppsterapin för att hjälpa andra, jag använder den för att hjälpa mig själv”.

Vill du också utbilda dig till kroppsterapeut för att kunna hjälpa dig själv eller andra?

Då är du välkommen till ett av våra populära infomöten – anmäl dig här.

Öppnade egen klinik under utbildningen

Öppnade egen klinik under utbildningen

Medan Fie Wilkie utbildade sig till kroppsterapeut gav hon i genomsnitt tio elevbehandlingar i veckan. Efter ett halvår med klienter i vardagsrummet öppnade hon sin egen klinik.

I utkanten av Farum finns Opus Kroppsterapi. En klinik med bara ett år på nacken. Trots klinikens unga ålder har den redan ett fast klientel, flera företagsavtal och en målinriktad marknadsföring, och innehavaren, 40-åriga kroppsterapeuten Fie From Willie, framstår redan som rena proffset.

Eftersom, som Fie själv säger, kroppsterapi är ett hantverk som kräver praktisk övning. Eftersom ju fler kroppar du arbetar med, desto mer lär du dig. Och Fies kunniga händer har berört många människor under de sex månader hon har jobbat med kroppsterapi.

Innan Fie vågade kasta sig ut i livet som självständig kroppsterapeut och anmälde sig till Totum – Skolan för kroppsterapi såg hennes liv väldigt annorlunda ut.

Facebookinlägget som förändrade allt
Spola tillbaka tiden tio år så hittar vi Fie på en ansträngande plats. Jobbet som chef för en detaljhandelskedja med stort personalansvar och ekonomiskt ansvar har gjort henne väldigt stressad. Hon har tagit tjänstledigt från sitt jobb för att kunna ta hand om sin pappa som befinner sig i slutskedet av livet.

Önskemålet om att finnas där för sin pappa under hans sista tid börjar blandas med tankar på att arbeta med något annat. Vad detta i så fall skulle vara är än så länge en obesvarad fråga. Tills en kväll då Fie ligger hemma på soffan och råkar läsa ett Facebookinlägg. Rubriken lyder: ”Bli självständig på ett år”.

– Rubriken fångade mig eftersom den var något jag kunde förhålla mig till. Den var mätbar och jag tyckte om tanken på att vara självständig. Fie berättar att det var annonsen om att starta eget som fick henne att anmäla sig till informationsmötet i Köpenhamn

På infomötet avlöstes tankarna på att vara sin egen av nyfikenhet och fascination:

– När jag såg vad de kunde göra vid britsen blev jag fascinerad av kroppsterapin som hantverk. Jag fattade beslutet när jag hade lämnat infomötet. Det är detta jag vill göra!

Från elevbehandlingar till ett fast klientel
Trots att Fie kom från en helt annan värld där hon var van vid att använda huvudet och inte kroppen lärde hon sig de olika teknikerna snabbt.

”Det föll sig ganska naturligt för mig. ”Något som överraskade mig”, säger Fie och fortsätter: ”Läraren sade att jag hade en fallenhet för det, och det ökade både min lust och min motivation.

Men det var en sak att veta vad jag skulle göra vid britsen i undervisningslokalen. En annan verkligheten, och det krävdes att man utförde elevbehandlingar för att kunna skaffa sig den kompetens en kroppsterapeut behöver. Och när Fie hade bestämt sig för att kroppsterapin skulle bli hennes livsuppehälle blev hon tvungen att göra något aktivt för att få det att växa.

Hon skapade en Facebook-grupp som hette ”Fies testkaniner”, hon förevisade kroppsterapi i en mammagrupp och kontaktade den lokala löparklubben. Antalet elevbehandlingar per vecka växte snabbt till 10 stycken.

Den ökande efterfrågan på behandlingar bidrog inte bara positivt till ekonomin, det slet tyvärr också på privatlivet att ha klienter i vardagsrummet med både barn och hund i huset. Så efter en kort avstickare med lokalhyra på ett crossfitcenter slutade det med att Fie öppnade sin egen klinik i Farum. Det var bara ett halvår in på hennes utbildning.

Idrottare och stressdrabbade
Även om hon fortfarande hade ett halvår kvar på sin utbildning hade Fie inga betänkligheter om att börja ge behandlingar: ”Jag tycker absolut att man kan tillåta sig själv att börja behandla innan man är färdig med sin utbildning”, berättar Fie och understryker: ”Även om man i början kanske bara kan lossa lite på en nacke, får klienten ändå något matnyttigt med sig hem.”

”Förutom enskilda familjemedlemmar och vänner var flertalet av mina klienter i början huvudsakligen idrottare. Så är det inte längre, berättar Fie; ”Det är inte den målgrupp som kommer till mig idag. Nu är det mest stress- och ångestdrabbade personer med spänningar i kroppen. Detta är numera mitt fokusområde eftersom jag kan relatera till det.
Vardagen är väldigt varierande och det tycker jag är fantastiskt. Jag vet aldrig vad som kommer att hända. Även om jag har många fasta klienter är den ena behandlingen aldrig den andra lik”, avslutar Fie.

Från pleaser till gränssättare

Från pleaser till gränssättare

När Heidi Rasmussen fyllde 50 år 2017 bestämde hon sig för att ge sig själv en kroppsterapiutbildning hos Totum i present. Detta blev en present som förde in henne på en oväntad väg.

Heidi Rasmussen har precis anställts som kroppsterapeut på Klinik Storm Sorgenfri bara några månader efter att hon blev färdigutbildad terapeut hos Totum. Arbetet som kroppsterapeut har gett henne modet att vidareutbilda sig inom kroppsterapi på Masterclass, och hon är en kvinna som verkar veta vad hon vill och som fokuserar på det som är viktigt för henne.

Men så har det inte alltid varit,  Snarare tvärtom. Tidigare var hon til stor del en pleaser. En som hela tiden tog hand om andra. Den som fick allt att fungera. Både på arbetsplatsen men även i allra högsta grad i familjen. När hon som 23-åring förlorade sin mamma efter fem års sjukdom var det Heidi som tog hand om familjen.
”När mamma hade dött tog jag ett alldeles för stort ansvar. Jag såg efter min pappa, min syster och min mormor och dessutom hade jag en fem veckor gammal bebis. Och så fortsatte livet eftersom det är så jag är som person. Sett i backspegeln var det inte jag som skulle ta allt det där ansvaret”, säger Heidi och tänker tillbaka på sina gamla mönster.

 Presenten hon gav sig själv

Resan mot att lära sig att sätta gränser och sätta sig själv i första hand tog sin början på ett informationsmöte hos Totum. På den tiden var Heidi butiksägare i Brøndby Strand och hade ett förflutet som bland annat SOSU-assistent, kontorsassistent och PA.
”Jag gick på två informationsmöten bara för att vara säker. När jag var på informationsmötet i maj tänkte jag att detta ska jag ge mig själv i present”, berättar Heidi.

En av anledningarna till att hon valde att ge sig själv kroppsterapiutbildningen i present var för att hennes yngsta son var med om en traumatisk vänstersvängsolycka år 2016. Denna upplevelse gjorde sonen djupt traumatiserad och chockad, och Heidi hade svårt för att släppa det.
”Jag försökte projicera över allt hos mig själv för att ta hans smärta. Det har varit oerhört tufft. Den reaktionen har påverkat mig på djupt. Något jag verkligen har jobbat med under min utbildningstid”, berättar Heidi, som idag har lärt sig att släppa kontrollen över sin son.

För att bli en bra kroppsterapeut måste man jobba med sig själv

Förutom att tillgodogöra sig det praktiska har kroppsterapiutbildningen även lärt Heidi att ta tag i och jobba med de sidor av sig själv som har varit en bromskloss för henne hela livet. Tack vare behandlingarna eleverna har utfört på varandra har hon fått kontakt med en sida av sig själv hon inte trodde existerade. ”Det var i samband med att vi gjorde ledfrigörelse som jag upplevde ett genombrott”, för klarar Heidi och fortsätter: ”Tjejen som jag samarbetade med tog tag i mitt ben och det knäckte till. Det gjorde att något direkt triggades igång inom mig.  Jag ryckte och grät och kunde inte alls styra min kropp.  Det var då jag insåg hur djupt påverkad jag var inombords.

Under utbildningens gång gick det upp för Heidi att hon varit en pleaser i hela sitt liv, och att hon tagit hand om allt och alla utan att själv märka det. ”Efteråt fick jag ett bra samtal med en av våra lärare och började gå i kroppsterapi hos henne. Och jag går fortfarande på behandlingar.  Det går ju inte att behandla 50 år på bara fem gånger”, konstaterar Heidi.

 När pleasern har fått nog

Kroppsterapiutbildningen och de parallella kroppsterapibehandlingarna gjorde Heidi Rasmussen förmögen att säga ifrån gentemot vänner och familj, något om omgivningen var tvungen att vänja sig vid. ”Jag har alltid varit en pleaser, den som har fått allt att fungera – både hemma och på jobbet. Nu har jag lärt mig att säga ifrån. Att säga: Nej det vill jag faktiskt inte, och om jag gör det så är det för din skull och inte min egen”, berättar Heidi och fortsätter: ”Jag har också blivit bättre på att låta saker ligga, eftersom jag tänker över dem bättre då?? Det är underbart att slippa oroa sig.”

Resan som Heidi inledde i november 2017 och som lät henne utforska sitt inres mest avlägsna vrår, och som lärde henne att sätta gränser, har gett henne en orubblig tro på sig själv och framtiden. På frågan om vad hon tar med sig från Totums kroppsterapiutbildning svarar hon snabbt: ”Det första jag kommer att tänka på är frihet. Friheten i att det är jag som bestämmer. Över mig själv. Och över mitt liv”, avslutar Heidi.

 

Dina smärtor kan vara kopplade till dina relationer med andra människor

Dina smärtor kan vara kopplade till dina relationer med andra människor

Många får mer ont i ena sidan av kroppen än den andra. Genom att notera höger och vänster sida av kroppen lär du dig mycket om dig själv och din livsstil. Du kan bland annat ta reda på om dina smärtor beror på relationsproblem.

Kroppens vänstra sida är vår feminina sida och är kopplad till intuition och känslor. Den speglar hur vi klarar av att ge och ta emot kärlek och omsorg, vår kreativitet och att följa vår intuition. Kroppens högra sida är vår maskulina sida och är handlings- och viljesidan. Den är kopplad till hur vi fattar och verkställer beslut. Det är den myndiga och intellektuella delen av oss.

Om vår feminina sida tar för mycket plats har vi kanske många goda intentioner, men lyckas inte riktigt förverkliga dem. Om vår maskulina sida å andra sidan är allt för dominant är vi handlingskraftiga men famlar ofta i blindo eftersom vi inte lyssnar till vår intuition och våra känslor. Det är viktigt, men inte alltid så lätt, att hitta en balans där vi lyssnar till båda sidorna.

Hjärnans och kroppens sidor

Vår hjärna har även en maskulin och en feminin sida. Hos de flesta av oss dominerar den ena hjärnhalvan över den andra, vilket säger mycket om hur vi ser på världen.
Hjärnhalvorna är omvända i förhållande till kroppen. Höger hjärnhalva kontrollerar kroppens vänstra sida och vänster hjärnhalva kontrollerar höger sida. Nerverna korsar varandra på sin väg från huvud till kropp. Vänster hjärnhalva är den maskulina, logiska och rationella sidan medan höger hjärnhalva är den feminina, kreativa och intuitiva sidan.
Personer som styrs mest av vänster hjärnhalva tänker snabbt och förhåller sig till ny information allt eftersom den dyker upp. Först senare kopplar de ihop saker med varandra och får ett övergripande perspektiv. Omvänt kan personer som styrs mest av höger hjärnhalva direkt sätta saker och ting i ett större perspektiv och fördjupar sig i detaljerna först efteråt. Dessa personer är ofta mer introverta och känsliga.
Förutom att känslorna på höger och vänster sida av kroppen är kopplade till vår egen maskulina och feminina sida kan problemen utifrån sin placering avslöja om våra smärtor och spänningar kommer inifrån eller utifrån. Höger sida är kopplad till förväntningarna vi har på oss själva och vänster sida är kopplad till en yttre press vi har svårt för att klara av.
Problem på kroppens högra sida kan vara kopplade till våra manliga relationer som exempelvis vår pappa, partner, chef eller bror. Vänster sida kan vara kopplad till problem i relationen till kvinnorna i våra liv, som exempelvis vår mamma, hustru, chef eller syster.

Läs också: Dina ömma axlar kan berätta mycket om dina känslor

Exempel:

Thomas är i 25-årsåldern och har regelbundet ont på höger sida. Han är väldigt upptagen med att försöka starta upp sin egen verksamhet. Men hans pappa, som också är egenföretagare, försöker hela tiden lägga sig i berättar för honom hur allt ska göras. Därför tittar han hela tiden över axeln på sin son, tillrättavisar honom och ger honom många tips och råd. Det påverkar Thomas mycket mer än han ger uttryck för. Thomas vill prova sig fram på egen hand men känner inte att han får lov att stå på egna ben. Varenda gång hans pappa försöker ge honom tips och råd vill Thomas säga ifrån till sin pappa och be honom att respektera att det här är HANS verksamhet. Ändå böjer han sig som ett löv för vinden och säger ingenting. Därför kvarstår problemet månad efter månad.

Vad skulle egentligen hända om Thomas tog mod till sig och satte ner foten mot sin pappa? Det som skulle hända är att Thomas skulle få chansen att stå på egna ben och inte tillåta att pappan lägger sig i. Som nämnt är höger sida kopplad till det maskulina, i det här fallet Thomas pappa.
Det är inte alltid lätt att hitta en balans. Däremot måste vi hela tiden vara i kontakt med våra känslor och vår intuition, samtidigt som vi är starka och målinriktade.

Lines son drabbades av ångest

Lines son drabbades av ångest

Lines son fick ångest efter att han kräkts på ett flygplan på väg hem från USA. Familjen försökte ta hjälp av en psykolog men det hjälpte inte. Lines son mådde bara ännu sämre. Det var först efter att de provat kroppsterapi som Line fick tillbaka sin glada pojke.

Line Rossel Vestergaard sitter i sin bil och väntar på att hennes 9-årige son ska komma ut från skolan. Hon hämtar inte honom på väg hem från jobbet; hon har suttit i bilen hela dagen. Hennes son lider av ångest och klarar inte av att vara utan sina föräldrar.

I ett och ett halvt år turades Line och hennes man om att följa med sin son till skolan. Annars ville han inte gå dit. I början satt de med inne i klassrummet och avlägsnade sig gradvis allt längre bort från sonens sittplats.
”Jag var på hans skola i ett och ett halvt år. Varje gång började jag med att sitta bredvid honom och flyttade sedan mig en meter åt gången tills jag hamnade ute i korridoren, sedan längre ner i korridoren och slutligen ute i bilen. Det var hemskt”, berättar Line.

Kräkningar resulterade i ångest

För två år sedan var familjen Vestergaard på väg hem från en sommarsemester i USA. Under flygresan börjar Lines son att kräkas. Och han bara fortsätter. Han vill gå av flyget men det går ju inte. När familjen ska byta till nästa flyg börjar sonen att kräkas upprepade gånger igen och vill inte gå ombord på flyget.

Kombinationen av att alla tittar på honom, känslan av klaustrofobi och att han bara fortsätter att kräkas har etsat sig fast hos honom. Efter den här obehagliga upplevelsen utvecklar han ångest.
När familjen har kommit hem från sin semester börjar de första ångesttecknen att visa sig.
”Han får ont i magen och oroar sig hela tiden. Han frågar vad som händer om han börjar må dåligt igen, vad han i så fall ska göra, om han kanske är ensam när det händer. Han spekulerar hela tiden i att ingen skulle hjälpa honom. Det tär väldigt på honom”, berättar Line.

Förlorar sitt självförtroende

Lines son börjar förlora lusten till allt. Han är vanligtvis en väldigt glad och social pojke som älskar att gå i skolan och att vara tillsammans med sina vänner. Men från den ena dagen till den andra vill han inte längre vara i skolan om inte föräldrarna är med. ”Det blir faktiskt så illa att vi inte ens kan gå ut och hämta posten utan att han ska följa med och hålla handen. Och vår brevlåda befinner sig fyra meter från ytterdörren, en plats där han kan se oss hela tiden. Han kan inte heller längre sova i sin säng”, berättar hon.

Line, hennes man och deras son börjar gå till Coolkids som är kognitiv terapi för barn och unga med ångest. Här är de med i två sessioner som löper över ett år. Men det hjälper inte fullt ut. Lines son blir allt mer frustrerad. Det fungerar nämligen inte för honom att sitta och prata om något han inte kan sätta ord på samtidigt som han måste berätta hur dåligt han mår på en skala mellan ett och tio.

”Han förlorar sin livslust. Han klarar inte av det säger han flera gånger. Det är hemskt att inte kunna hjälpa som förälder. Han är bara ett barn, och ett barn borde inte behöva bära på de här tankarna”, säger Line och tillägger: ”Han förlorar tilliten till omvärlden, vuxna, vänner och familj. Han vill inte längre passas av någon annan eller sova över hos sina kompisar. Han förlorar sitt självförtroende. Han vill inte göra någonting. Han vågar inte heller sitta i vår bil, även om vi är med. Vi kan inte göra någonting. Vi är helt låsta”.

Ett steg framåt och två tillbaka

Line arbetar som lärare men det slutar med att hon måste sjukskriva sig på grund av överbelastning, eftersom det sliter oerhört på henne att se sin son så sjuk utan att kunna hjälpa honom. Hon måste hämta sin son på skolan varje dag eftersom han inte vill gå själv.

Psykologerna från Coolkids rekommenderar att familjen tar en paus med sina besök. Det finns inte mer att göra just då. Det känns som ett steg framåt och två tillbaka. Familjen förlorar hoppet.
”När vi får beskedet slås min värld i spillror. Jag känner att jag inte orkar mer”, berättar Line.

Pojken börjar så sakta visa kroppsliga tecken. Han skriker mer, hyperventilerar, får mer ont i magen och resten av kroppen. Det blir bara värre och värre.

Mer fokus på kroppen

Line och hennes man kan inte bara ta en paus. De orkar inte heller med en enda session till hos Coolkids. De beslutar sig för att fokusera mer på kroppen istället för sinnet.

Line känner till Totum sedan tidigare men vet inte så mycket om Skolan för kroppsterapi. I december 2018 tar hon med sin son till Totum där han får två behandlingar.

Behandlingarna börjar få effekt. Lines son slutar skrika och känns mer avslappnad, och är inte lika spänd i kroppen längre. ”Jag tror att kombinationen av kroppsterapi och att vi flyttade honom till en mindre skola har gjort att han har blivit gladare och lugnare”, berättar Line.

Istället för att bara fokusera på att ställa frågor och vad Lines son tänker på har kroppsterapeuten valt att fokusera mer på både kropp och psyke.
”Under behandlingarna var det mer fokus på hans andning och att lossa nacke och axlar än på att prata. Kroppsterapeuten var bra på att berätta för vår pojke att han bara skulle vara sig själv och vara i nuet”, förklarar Line.

Efter behandlingar och flytt till ny skola slutar det med att Line bara är på den nya skolan i två dagar innan hennes son inte längre behöver ha sina föräldrar lika nära.

Inspirerades att själv gå utbildningen

Line valde själv att börja få behandling vilket födde nya tankar hos henne. ”Jag kände mig lättad och kunde helt plötsligt börja andas igen. Det här gav mig blodad tand och kände ganska snabbt att jag ville lära mig kroppsterapi så att jag kunde hjälpa inte bara mitt eget barn, men även andras barn”, säger Line.

Idag jobbar Line som lärare igen samtidigt som hon går Totums kroppsterapiutbildning. Efter sommarsemestern går hon ner i tid för att fokusera ännu mer på utbildningen..
”Min dröm är att ta min brits under armen och ge mig ut i världen för att hjälpa andra. Jag vill väldigt gärna kombinera lärarjobbet med kroppsterapi. Jag är nämligen övertygad om att det finns andra föräldrar och barn som har befunnit sig i liknande situationer då de har haft behov av att man ser barnet som en helhet och fokuserar både på psyke och kropp”, förklarar Line.

Lines son är idag tillbaka i skolan och hänger med både i undervisningen och i det sociala sammanhanget.
”Jag tror att ångesten alltid riskerar att komma krypande i pressade situationer, men han har lärt sig hur han kan befinna sig i det och fokusera mer på lugn och andning. Det viktigaste är att han har fått tillbaka livsglädjen. Modet och tron på sig själv. Tron på livet”, avslutar Line.