fbpx
Behandling av nacksmärta med kroppsterapi

Behandling av nacksmärta med kroppsterapi

Nacksmärtor är ett väldigt vanligt förekommande fenomen som drabbar 40 procent av befolkningen någon gång i livet. För en tredjedel av dessa personer medför nacksmärtorna nedsatt aktivitetsnivå och/eller sjukanmälningar.

Nacksmärtor kan yttra sig fysiskt såväl som psykiskt. En av de största bovarna i dramat är naturligtvis stillasittande arbete och för mycket skärmtid med böjd nacke eller dålig kroppshållning. Det är inte bra för nacken att stirra in i en datorskärm eller ner i sin smartphone flera timmar varje dag. Ändå är det så verkligheten ser ut för många – det är så arbetsmarknaden fungerar.
Därför är det extra viktigt att tänka på nacken och att reagera på spänningar och problematik redan innan de blir allvarliga och kroniska.

Nacksmärtor – kropp och psyke

Kroppen speglar psyket. Sträckning, stelhet och smärtor kan vara ett tecken på en överdriven självkontroll, att du håller tillbaka på något eller har ett stelt sinne.
Nacke- och halsmuskulatur främjar huvudets rörlighet. De många små musklerna gör att vi kan se på något från många olika vinklar och från olika perspektiv.

En stel nacke kan därför även vara ett tecken på att vi har svårt för att se saker ur ett nytt perspektiv. Att vi kanske är envisa. Å andra sidan kan det uppstå problem i nacken om vi har svårt för att hitta vår egen plats och konstant försöker förhålla oss till alla andras synpunkter.

I både nacken och halsen hittar vi många muskler som är sammankopplade med magmeridianen, det vill säga energibanan som tillhör magsäcken. Därför kan en nackproblematik som exempelvis sträckt nacke avhjälpas genom att lösgöra vid magsäcken och under revbenskanten på vänster sida av kroppen, och massera meridianernas förlopp på kroppen.

Hur behandlar vi nacksmärtor med Totums kroppsterapi?

Om du besöker en Totum-kroppsterapeut för att behandlas mot nacksmärtor behandlas du både lokalt i nacken och på relaterade områden. Under en Totum-kroppsterapi använder vi oss av pulserande massage lokalt och på exempelvis meridianbanorna. Dessutom ingår ofta akupressur, zonterapi och ledfrigörelse i en behandling. Om dina smärtor beror på något psykiskt har du möjlighet att prata med din terapeut om detta.

Detta utmynnar i en kroppsterapeutisk behandling som går på djupet med din problematik. Du lösgör kroppen både lokalt och ”globalt” det vill säga på ställen som refererar till nacken. Exempelvis kan din generella kroppshållning ha en stor inverkan på nackens position. Utifrån sammanhanget mellan kropp och psyke kan du få en ökad klarhet i vilka beteendemönster och känslomässiga problem som påverkar hur din nacke mår.

Målet med en kroppsterapeutisk behandling är nämligen att skapa en bestående förändring. Det är givetvis både skönt, och absolut inte fel, att få en massage som kan lindra smärtorna temporärt. Däremot är det mer optimalt att gå till botten med problemet och lösa den bakomliggande orsaken.

Så blir du av med dina nacksmärtor:

En av de saker du själv kan göra är att fokusera på din egen kroppshållning. En hopsjunken kroppshållning tvingar nacken att böjas för att vi ska kunna se ut ordentligt. Snedheter och spänningar i rygg, ben och fötter kan även de ha betydelse för nackens spänningstillstånd eftersom kroppen hela tiden försöker kompensera för att upprätthålla en funktionell balans.
Vår kropp är väldigt bra på att kompensera. Om vi är sneda på ett ställe ser kroppen till att vi kan bevara största möjliga fysiska funktion genom att kompensera och utjämna med en motsvarande spänning någon annanstans. Detta är väldigt bra – på kort sikt. Problemet är bara att det över tid kan utvecklas till smärtor och slitage på kroppen.