fbpx
Vi får inte lägga ett lock över det som är svårt i livet.

Vi får inte lägga ett lock över det som är svårt i livet.

Karen-Sofie Wilkie har upplevt trauman, sjukdom, sorg och flera omgångar stress, allt medan hon pliktskyldigast skött sitt arbete. Till sist vågade hon ta steget att välja en helt ny väg i livet – hon utbildade sig till kroppsterapeut, och enligt henne själv har allt fallit på plats.

Karen-Sofie jobbade på för fullt i rollen som distriktschef för en detaljhandelskedja. Inte ens när hon drabbades av både sjukdom, trauma och stress klarade hon av att slå av på takten. ”Jag är extremt ambitiös och karriärsinriktad. Jag vill göra allt bäst – till 200 procent. Jag var hela tiden på. Om jag inte hela tiden var det fysiskt, så var jag det åtminstone alltid mentalt. Det slutade med att jag straffades hårt både av mina barn såväl som mina vänner, eftersom jag aldrig var närvarande. För mig var arbetet det viktigaste som fanns. De betalade min lön så givetvis skulle de få min tid, och mer därtill”, berättar hon.

Hon körde på i samma takt i många år, men långsamt började tanken om ett annat liv och ett annat arbete att spira inom henne. Till sist nådde hon en punkt då hon förstod att hon inte kunde fortsätta på samma sätt.

”Man måste leverera på jobbet” 

Karen-Sofie har alltid varit karriärsinriktad och ambitiös. Ambitioner som aldrig fick stryka på foten oavsett föräldraledighet, sjukdom eller stress. ”När jag kom tillbaka från mina två mammaledigheter hade jag känslan av att jag var tvungen att bevisa mitt värde igen. Nu hade jag lagt tillräckligt med tid på familjen”.

Ganska kort därefter hände det massor av saker i hennes liv, och hon diagnostiserades bland annat med en sällsynt sjukdom som krävde mycket av hennes tid och energi. Hon låg sjuk varannan vecka och lade mycket tid och kraft på sjukdomen.

Samtidigt upplevde hon ett stort trauma när hennes son fick en allvarlig brännskada och de fick läggas in på sjukhus tillsammans. ”Det här gjorde givetvis inte saker och ting ett dugg bättre för min redan hårt ansträngda kropp. Men jag fortsatte att jobba ändå. Jag fortsatte att leverera, eftersom det måste man ju.”

Drömmen om att bli sin egen 

Det dröjde inte länge innan stressen tog ett stadigt grepp om Karen-Sofie. ”När den första stressvågen kom kändes det som att det berodde på att jag hade varit borta från jobbet. Nu skulle jag bevisa ännu mer. Det gjorde att stressen kom tillbaka i 110 kilometer i timmen.”

Det var inte förrän hennes pappa för två år sedan drabbades av terminal cancer som hon sänkte farten. ”Jag valde att ansöka om vårdartillstånd för att kunna hjälpa mina föräldrar, eftersom pappa behövde vårdas i hemmet. Jag avtalade med min dåvarande arbetsplats att det bästa vore om jag slutade helt. Det gjorde mig ingenting. Det ingav ett lugn.”

Nu behövde Karen-Sofie bestämma sig för vilken väg hon skulle gå. En helt vanlig kväll när hon låg i soffan och kollade Facebook i sin telefon såg hon ett inlägg från Totum – Skolan för kroppsterapi. ”Det som fångade mitt intresse var egentligen inte kroppsterapin i sig, utan det var det där med att bli självständig på ett år. För mig var detta något mätbart, och jag tilltalades av tanken på att få lov att bestämma över mig själv”.

Mycket mer än ett hantverk

Karen-Sofies bror var hantverkare, och hon var den som begåvats med läshuvud. Därför var det något av en upplevelse för henne att lära sig ett hantverk och arbeta med händerna istället för huvudet. ”Jag hade aldrig arbetat med händerna på det viset förut”. Det kändes så klumpigt. Och otroligt gränsöverskridande. Men när vi väl kom igång med själva undervisningen och de olika teknikerna trillade polletten ner. Det kom väldigt naturligt för mig.”

I mars 2018 var hon färdigutbildad kroppsterapeut. Idag har hon en egen klinik i Farum, där hon arbetar som terapeut. Och hon har tagit med sig så mycket mer än själva hantverket från utbildningen.

”Om jag inte hade utbildat mig hos Totum hade jag aldrig lyckats ta mig igenom min pappas sjukdomsförlopp på samma sätt. Jag fick en förståelse för varför kroppen reagerar som den gör under sorgeperioder. Jag lärde mig att vara lugn och närvarande. Traumat jag upplevde med min son när han fick sin brännskada hade jag förträngt. När jag gick på skolan och fick behandlingar kunde jag verkligen bearbeta det som hänt, och det hade jag aldrig gjort om jag inte hade gått utbildningen”.

”Vi får inte lägga ett lock över det som är svårt i livet” 

Idag lever Karen-Sofie ut den dröm hon hade när hon stod och vägde och inte riktigt visste vilken väg hon skulle välja.

”Jag har fått ett helt nytt liv. Allt som jag saknat, allt som har varit ovisst … stressen över att behöva något nytt i livet men inte veta vad … Allt detta har äntligen fallit på plats. Min familj säger att jag har blivit en helt annan person. Jag är gladare, mer positiv, närvarande och avslappnad. Jag har en bra dag varje dag”, säger hon och fortsätter: ”Drömmen jag hade har förverkligats. Och om jag får drömma vidare tycker jag om att berätta min historia för andra – att prata om det där att våga välja en ny riktning i livet, och att det inte behöver vara så farligt.”

Idag kan jag verkligen reflektera över min kropps alla signaler, och allt som jag har tryckt bort. Det är en av orsakerna till att kroppen gör och säger som den gör. Även om det periodvis kan vara otroligt svårt får vi inte bara lägga ett lock över saker och ting, eftersom de till slut ändå kommer upp till ytan. Det kan inte sägas tydligt nog.”

Jag blev inte kroppsterapeut för att hjälpa andra, det var för att jag ville hjälpa mig själv

Jag blev inte kroppsterapeut för att hjälpa andra, det var för att jag ville hjälpa mig själv

Efter att Sekita Lander hade återhämtat sig efter ett sjukdomsförlopp med både bröstcancer och stress kunde hon inte förstå varför hennes kropp fortsatte att må dåligt. Det fick henne att bestämma sig för att utbilda sig till Totum-kroppsterapeut – inte för att behandla andra utan för att kunna behandla sig själv.

”Min första kroppsterapibehandling gjorde en enorm skillnad. Jag mådde otroligt bra en hel vecka efteråt, och min kropp kändes fullständigt befriad. Det var verkligen häftigt”, berättar Sekita och fortsätter:
”Så kom allt tillbaka. Jag blev väldigt trött och yr, men hade inte råd att hela tiden gå i kroppsterapi.
Sekita kände att hon behövde hitta en mer långvarig lösning. Därför valde hon att utbilda sig till kroppsterapeut, utan att ha några planer på att arbeta heltid med yrket. Hennes syfte är istället att kunna behandla sig själv.

Något i livet behövde förändras

År 2014 kände Sekita en knuta i armhålan, och fick diagnosen bröstcancer. När hon sjukanmälde sig från sitt arbete som bankrådgivare gick det upp för henne att hon var stressad.
”Först då insåg jag hur stressad jag hade varit, och att jag hade varit det i många år. Jag hade halkat in på helt fel spår.”
Under sjukskrivningen började hon må bra igen men två veckor innan hon skulle återgå till arbetet sade kroppen ifrån. Hon fick lov att komma tillbaka under en annan anställningsform.

Läs också: Kroppsterapeut i Sverige: Det är det bästa jag någonsin har gjort

”Jag jobbade bara två timmar om dagen, fyra dagar i veckan. Jag var fortfarande yr och hade hjärtklappning. Det krävdes inte mycket för att jag inte skulle kunna sova – jag var helt enkelt överansträngd.”
Det var ungefär vid den här tidpunkten som hon för första gången fick höra talas om Body SDS. Hon började gå till en terapeut vilket gjorde en enorm skillnad för henne.
”Det började sakta gå upp för mig att det var något i mitt liv som gjorde att min kropp fortsatte att må dåligt. Varje gång jag hade varit där blev jag frisk, men så gick det några veckor och jag var tillbaka på ruta ett igen.”

Inte trött mer

Det var i samband med detta som Sekita fick upp ögonen för kroppsterapin.
”Jag ville ta reda på varför jag hela tiden trillade tillbaka till samma punkt, där jag återigen mådde dåligt. Jag kom fram till att det måste vara något jag själv orsakade, men jag visste bara inte vad.”
Hennes terapeut uppmanade henne att utbilda sig till kroppsterapeut. När hon hittade Totums ettåriga utbildning för 50 000 DKK stod det klart för henne att det var det hon ville göra.
”Jag tvekade aldrig. Jag ville inte själv bli behandlare, men däremot ville jag ta reda på varför jag körde slut på mig själv, varför jag hade ont i kroppen och varför jag stressade upp mig.

Utbildningen motsvarade alla hennes förväntningar men hon hade svårt för att förklara var den stora skillnaden låg.
”Utbildningen gav mig allt jag hade hoppats på. Jag vet inte exakt varför, men jag är inte trött längre. Och om symptom skulle uppstå i min kropp så vet jag åtminstone varför. Det har förmodligen att göra med att vi hela tiden fokuserar på och jobbar med kroppen.”

Utrymme att ta hand om sig själv

Idag jobbar hon mycket med att vända negativa tankar till positiva, något som har haft en positiv effekt på hennes kropp.
”Jag märker att min kropp säger ifrån så fort de negativa tankarna kommer, men jag har kommit fram till att jag själv kan styra dem. Jag kan vända dem till positiva tankar så att min kropp börjar må bra igen. Det är en av de saker som Totum har gett mig”, säger hon och tillägger:
”Vi har inte direkt jobbat med positivt tänkande under utbildningen, men Totum har hjälpt mig att börja tänka på ett annat sätt. Jag har sökt mer information inom området. Utbildningen har banat väg och öppnat mina ögon för en helt ny värld, som är otroligt spännande.”

Idag jobbar Sekita på kundtjänsten hos en bank fyra dagar i veckan. Det ger henne en ledig dag i veckan då hon kan behandla andra och ta hand om sig själv. Hon använder sig av positivt tänkande och kroppsterapeutisk träning när hennes kropp börjar må dåligt.
”Det är jag otroligt glad för. Jag kan inte förstå varför jag inte gjorde det här redan för tio år sedan. Fast då trodde jag ju verkligen att jag hade koll på allt, vilket jag uppenbarligen inte hade. Det är en läxa jag har fått lära mig”, säger hon och fortsätter:
”Om man inte är villig att förändra sitt liv så kommer ingenting att bli annorlunda. Jag förändrade mitt liv genom att utbilda mig till kroppsterapeut. Däremot använder jag inte kroppsterapin för att hjälpa andra, jag använder den för att hjälpa mig själv”.

Vill du också utbilda dig till kroppsterapeut för att kunna hjälpa dig själv eller andra?

Då är du välkommen till ett av våra populära infomöten – anmäl dig här.

Öppnade egen klinik under utbildningen

Öppnade egen klinik under utbildningen

Medan Fie Wilkie utbildade sig till kroppsterapeut gav hon i genomsnitt tio elevbehandlingar i veckan. Efter ett halvår med klienter i vardagsrummet öppnade hon sin egen klinik.

I utkanten av Farum finns Opus Kroppsterapi. En klinik med bara ett år på nacken. Trots klinikens unga ålder har den redan ett fast klientel, flera företagsavtal och en målinriktad marknadsföring, och innehavaren, 40-åriga kroppsterapeuten Fie From Willie, framstår redan som rena proffset.

Eftersom, som Fie själv säger, kroppsterapi är ett hantverk som kräver praktisk övning. Eftersom ju fler kroppar du arbetar med, desto mer lär du dig. Och Fies kunniga händer har berört många människor under de sex månader hon har jobbat med kroppsterapi.

Innan Fie vågade kasta sig ut i livet som självständig kroppsterapeut och anmälde sig till Totum – Skolan för kroppsterapi såg hennes liv väldigt annorlunda ut.

Facebookinlägget som förändrade allt
Spola tillbaka tiden tio år så hittar vi Fie på en ansträngande plats. Jobbet som chef för en detaljhandelskedja med stort personalansvar och ekonomiskt ansvar har gjort henne väldigt stressad. Hon har tagit tjänstledigt från sitt jobb för att kunna ta hand om sin pappa som befinner sig i slutskedet av livet.

Önskemålet om att finnas där för sin pappa under hans sista tid börjar blandas med tankar på att arbeta med något annat. Vad detta i så fall skulle vara är än så länge en obesvarad fråga. Tills en kväll då Fie ligger hemma på soffan och råkar läsa ett Facebookinlägg. Rubriken lyder: ”Bli självständig på ett år”.

– Rubriken fångade mig eftersom den var något jag kunde förhålla mig till. Den var mätbar och jag tyckte om tanken på att vara självständig. Fie berättar att det var annonsen om att starta eget som fick henne att anmäla sig till informationsmötet i Köpenhamn

På infomötet avlöstes tankarna på att vara sin egen av nyfikenhet och fascination:

– När jag såg vad de kunde göra vid britsen blev jag fascinerad av kroppsterapin som hantverk. Jag fattade beslutet när jag hade lämnat infomötet. Det är detta jag vill göra!

Från elevbehandlingar till ett fast klientel
Trots att Fie kom från en helt annan värld där hon var van vid att använda huvudet och inte kroppen lärde hon sig de olika teknikerna snabbt.

”Det föll sig ganska naturligt för mig. ”Något som överraskade mig”, säger Fie och fortsätter: ”Läraren sade att jag hade en fallenhet för det, och det ökade både min lust och min motivation.

Men det var en sak att veta vad jag skulle göra vid britsen i undervisningslokalen. En annan verkligheten, och det krävdes att man utförde elevbehandlingar för att kunna skaffa sig den kompetens en kroppsterapeut behöver. Och när Fie hade bestämt sig för att kroppsterapin skulle bli hennes livsuppehälle blev hon tvungen att göra något aktivt för att få det att växa.

Hon skapade en Facebook-grupp som hette ”Fies testkaniner”, hon förevisade kroppsterapi i en mammagrupp och kontaktade den lokala löparklubben. Antalet elevbehandlingar per vecka växte snabbt till 10 stycken.

Den ökande efterfrågan på behandlingar bidrog inte bara positivt till ekonomin, det slet tyvärr också på privatlivet att ha klienter i vardagsrummet med både barn och hund i huset. Så efter en kort avstickare med lokalhyra på ett crossfitcenter slutade det med att Fie öppnade sin egen klinik i Farum. Det var bara ett halvår in på hennes utbildning.

Idrottare och stressdrabbade
Även om hon fortfarande hade ett halvår kvar på sin utbildning hade Fie inga betänkligheter om att börja ge behandlingar: ”Jag tycker absolut att man kan tillåta sig själv att börja behandla innan man är färdig med sin utbildning”, berättar Fie och understryker: ”Även om man i början kanske bara kan lossa lite på en nacke, får klienten ändå något matnyttigt med sig hem.”

”Förutom enskilda familjemedlemmar och vänner var flertalet av mina klienter i början huvudsakligen idrottare. Så är det inte längre, berättar Fie; ”Det är inte den målgrupp som kommer till mig idag. Nu är det mest stress- och ångestdrabbade personer med spänningar i kroppen. Detta är numera mitt fokusområde eftersom jag kan relatera till det.
Vardagen är väldigt varierande och det tycker jag är fantastiskt. Jag vet aldrig vad som kommer att hända. Även om jag har många fasta klienter är den ena behandlingen aldrig den andra lik”, avslutar Fie.

Från pleaser till gränssättare

Från pleaser till gränssättare

När Heidi Rasmussen fyllde 50 år 2017 bestämde hon sig för att ge sig själv en kroppsterapiutbildning hos Totum i present. Detta blev en present som förde in henne på en oväntad väg.

Heidi Rasmussen har precis anställts som kroppsterapeut på Klinik Storm Sorgenfri bara några månader efter att hon blev färdigutbildad terapeut hos Totum. Arbetet som kroppsterapeut har gett henne modet att vidareutbilda sig inom kroppsterapi på Masterclass, och hon är en kvinna som verkar veta vad hon vill och som fokuserar på det som är viktigt för henne.

Men så har det inte alltid varit,  Snarare tvärtom. Tidigare var hon til stor del en pleaser. En som hela tiden tog hand om andra. Den som fick allt att fungera. Både på arbetsplatsen men även i allra högsta grad i familjen. När hon som 23-åring förlorade sin mamma efter fem års sjukdom var det Heidi som tog hand om familjen.
”När mamma hade dött tog jag ett alldeles för stort ansvar. Jag såg efter min pappa, min syster och min mormor och dessutom hade jag en fem veckor gammal bebis. Och så fortsatte livet eftersom det är så jag är som person. Sett i backspegeln var det inte jag som skulle ta allt det där ansvaret”, säger Heidi och tänker tillbaka på sina gamla mönster.

 Presenten hon gav sig själv

Resan mot att lära sig att sätta gränser och sätta sig själv i första hand tog sin början på ett informationsmöte hos Totum. På den tiden var Heidi butiksägare i Brøndby Strand och hade ett förflutet som bland annat SOSU-assistent, kontorsassistent och PA.
”Jag gick på två informationsmöten bara för att vara säker. När jag var på informationsmötet i maj tänkte jag att detta ska jag ge mig själv i present”, berättar Heidi.

En av anledningarna till att hon valde att ge sig själv kroppsterapiutbildningen i present var för att hennes yngsta son var med om en traumatisk vänstersvängsolycka år 2016. Denna upplevelse gjorde sonen djupt traumatiserad och chockad, och Heidi hade svårt för att släppa det.
”Jag försökte projicera över allt hos mig själv för att ta hans smärta. Det har varit oerhört tufft. Den reaktionen har påverkat mig på djupt. Något jag verkligen har jobbat med under min utbildningstid”, berättar Heidi, som idag har lärt sig att släppa kontrollen över sin son.

För att bli en bra kroppsterapeut måste man jobba med sig själv

Förutom att tillgodogöra sig det praktiska har kroppsterapiutbildningen även lärt Heidi att ta tag i och jobba med de sidor av sig själv som har varit en bromskloss för henne hela livet. Tack vare behandlingarna eleverna har utfört på varandra har hon fått kontakt med en sida av sig själv hon inte trodde existerade. ”Det var i samband med att vi gjorde ledfrigörelse som jag upplevde ett genombrott”, för klarar Heidi och fortsätter: ”Tjejen som jag samarbetade med tog tag i mitt ben och det knäckte till. Det gjorde att något direkt triggades igång inom mig.  Jag ryckte och grät och kunde inte alls styra min kropp.  Det var då jag insåg hur djupt påverkad jag var inombords.

Under utbildningens gång gick det upp för Heidi att hon varit en pleaser i hela sitt liv, och att hon tagit hand om allt och alla utan att själv märka det. ”Efteråt fick jag ett bra samtal med en av våra lärare och började gå i kroppsterapi hos henne. Och jag går fortfarande på behandlingar.  Det går ju inte att behandla 50 år på bara fem gånger”, konstaterar Heidi.

 När pleasern har fått nog

Kroppsterapiutbildningen och de parallella kroppsterapibehandlingarna gjorde Heidi Rasmussen förmögen att säga ifrån gentemot vänner och familj, något om omgivningen var tvungen att vänja sig vid. ”Jag har alltid varit en pleaser, den som har fått allt att fungera – både hemma och på jobbet. Nu har jag lärt mig att säga ifrån. Att säga: Nej det vill jag faktiskt inte, och om jag gör det så är det för din skull och inte min egen”, berättar Heidi och fortsätter: ”Jag har också blivit bättre på att låta saker ligga, eftersom jag tänker över dem bättre då?? Det är underbart att slippa oroa sig.”

Resan som Heidi inledde i november 2017 och som lät henne utforska sitt inres mest avlägsna vrår, och som lärde henne att sätta gränser, har gett henne en orubblig tro på sig själv och framtiden. På frågan om vad hon tar med sig från Totums kroppsterapiutbildning svarar hon snabbt: ”Det första jag kommer att tänka på är frihet. Friheten i att det är jag som bestämmer. Över mig själv. Och över mitt liv”, avslutar Heidi.

 

Kroppsterapeut i Sverige: Det är det bästa jag någonsin har gjort

Kroppsterapeut i Sverige: Det är det bästa jag någonsin har gjort

På den svenska sidan av sundet lever Kirstine Ilum ut sin dröm om självständighet. Hon är den första Totum-kroppsterapeuten i Sverige, och beslutet att bli kroppsterapeut är det bästa hon någonsin har fattat.

När Kirstine Ilum tvingades avbryta sin karriär som professionell dansare och koreograf föll det sig naturligt att hon skulle utbilda sig till kroppsterapeut.
”Jag har känt till kroppsterapin i flera år; jag gick på behandlingar när jag var dansare. När jag skulle sadla om och hitta en annan väg i livet var valet inte speciellt svårt”, säger hon.
Och när hon väl hade fattat sitt beslut var det lätt att komma igång.
”Jag skrev till min väninna som just då gick Totum-utbildningen för att få reda på mer. Några dagar efter det pratade jag med Marcus Heller och två dagar senare började jag på utbildningen. Det har jag aldrig ångrat, det är det bästa jag någonsin har gjort. Det kom så naturligt och kändes helt rätt för mig”.

På egna premisser

Kirstine Ilum arbetade som professionell dansare och koreograf i 14 år. Enligt henne själv förde hon en rotlös och spännande tillvaro med pendling mellan Danmark, Sverige och Holland där hon dansade, koreograferade, förmedlade och ledde projekt. Men för några år sedan fick hon en skada som satte stopp för det hela.

”Jag fick en diskprolaps som jag fortsatte att dansa med alldeles för länge. Det gjorde att jag tvingades radera allt jag hade i kalendern för att enbart fokusera på rehab-träning.
Under tiden fokuserade hon på koreografin, blev gravid och bildade familj. Hennes arbete blev sakta men säkert allt mer administrativt och till sist drabbades hon av stressymptom och tvingades sjukskriva sig i ett år.

Jag visste att jag behövde göra något annat, samtidigt som det var viktigt för mig att bli självständig. Jag ville driva egen verksamhet och göra något på mina egna premisser”.

Hantverk och personlig utveckling

Kirstine Ilum startade eget företag och började med att undervisa yoga. Tre månader efter att hon hade inlett sin Totum-utbildning i Köpenhamn började hon att erbjuda behandlingar med kroppsterapi. Hon förklarar att hon har lärt sig oerhört mycket på utbildningen.
”Jag har lärt mig mer än jag trodde att jag skulle göra. Det där med att verkligen använda händer och kropp har varit ett enormt plus för mig. Och den väl avvägda balansen mellan teoretiskt och praktiskt passade mig bra. Vi har lärt oss ett hantverk och det är en ständigt pågående inlärningsprocess som förhoppningsvis aldrig tar slut”, säger hon.

Äntligen har jag hittat något som passar mig perfekt!

Äntligen har jag hittat något som passar mig perfekt!

När Laila Schmidt tröttnade på sitt dåvarande arbete hittade hon Totums kroppsterapiutbildning, sade upp sig och blev egenföretagare på heltid. Enligt henne själv är det det bästa hon någonsin har gjort.

 

Laila Schmidt var tidigare folkskollärare i musik och idrott, men trots att hon älskar att undervisa kunde hon inte längre se sig själv i sin yrkesroll. ”Jag fick aldrig tid till förberedelse inför lektionerna. Nu när jag har lämnat mitt gamla yrke bakom mig kan jag se att jag hade en del stressymptom. Jag visste att jag behövde göra något annat”, berättar Laila Schmidt.

Hon har i många år spelat handboll på elitnivå och har fått hjälp av många olika terapeuter. Det var så hennes tankar om att själv utbilda sig till terapeut började ta form.
”En dag såg jag ett inlägg om Totum på Facebook och tänkte: Det där skulle ju passa mig. Det är något jag kan bli bra på och som hjälper mig att nå dit jag vill”, säger Laila Schmidt.

 

En personlig resa

Laila Schmidt försökte utan någon större framgång att få tjänstledigt från sin folkskollärartjänst för att kunna gå den ettåriga kroppsterapiutbildningen hos Totum.

”Det gjorde mig bara ännu mer övertygad om att det var det här jag ville. Så jag sade helt enkelt upp mig! Och blev egenföretagare på heltid. Det var helt galet, men det är det bästa jag någonsin har gjort”, berättar hon.

Laila utbildade sig i Köpenhamn eftersom utbildningen i Odense inte fanns än. Den 9 november i år var hon färdig med sin utbildning.

”Det har varit helt fantastiskt. Jag har verkligen utvecklats som terapeut. Men även som person eftersom det blev en personlig resa. Idag vet jag vem jag är och vad jag kan. Nu vågar jag säga: Jag är en bra kroppsterapeut. Eller: Jag är en bra lärare. Det kanske jag har vetat hela tiden, men ibland tar det ett tag innan man vågar tro på det själv har jag märkt. Idag vågar jag däremot säga det högt”.

Den perfekta kombinationen

Bredvid läraryrket bedrev Laila Schmidt även sin egen verksamhet som NPL-coach, och eftersom hon redan var egenföretagare kunde hon införliva sin kroppsterapiutbildning i samma verksamhet. Det visade sig snabbt att NPL och kroppsterapi är en perfekt kombination.

”De matchar varandra väldigt väl. Jag vet även att min styrka ligger i samtalsterapin. Jag kan både kroppsligt och verbalt hjälpa personen som ligger på massagebänken”, säger Laila Schmidt.

I framtiden hoppas hon på att kunna kombinera de två delarna med sin lärarutbildning.

”Jag har anmält mig som hjälplärare vid utbildningen här i Odense. Jag vill inte att min undervisningserfarenhet bara går förlorad, och skulle definitivt kunna tänka mig att undervisa på den här typen av skola”, säger Laila Schmidt och är tyst en stund.

”Jag fick faktiskt lite fjärilar i magen när jag sade det där. Det är det jag drömmer om. Att kunna bidra med min erfarenhet och mina upplevelser till andra. När jag jobbade som lärare undervisade jag barn, och det går inte att beskriva känslan när de lyckades ta sig från A till B. Det är något jag fortfarande brinner för”.

Samtidigt vill hon gärna fortsätta med sin verksamhet.

”Jag vill fortsätta med behandlingsdelen, den är så otroligt häftig! Jag har helt enkelt hittat något som passar mig perfekt”.