fbpx
Jag blev inte kroppsterapeut för att hjälpa andra, det var för att jag ville hjälpa mig själv

Jag blev inte kroppsterapeut för att hjälpa andra, det var för att jag ville hjälpa mig själv

Efter att Sekita Lander hade återhämtat sig efter ett sjukdomsförlopp med både bröstcancer och stress kunde hon inte förstå varför hennes kropp fortsatte att må dåligt. Det fick henne att bestämma sig för att utbilda sig till Totum-kroppsterapeut – inte för att behandla andra utan för att kunna behandla sig själv.

”Min första kroppsterapibehandling gjorde en enorm skillnad. Jag mådde otroligt bra en hel vecka efteråt, och min kropp kändes fullständigt befriad. Det var verkligen häftigt”, berättar Sekita och fortsätter:
”Så kom allt tillbaka. Jag blev väldigt trött och yr, men hade inte råd att hela tiden gå i kroppsterapi.
Sekita kände att hon behövde hitta en mer långvarig lösning. Därför valde hon att utbilda sig till kroppsterapeut, utan att ha några planer på att arbeta heltid med yrket. Hennes syfte är istället att kunna behandla sig själv.

Något i livet behövde förändras

År 2014 kände Sekita en knuta i armhålan, och fick diagnosen bröstcancer. När hon sjukanmälde sig från sitt arbete som bankrådgivare gick det upp för henne att hon var stressad.
”Först då insåg jag hur stressad jag hade varit, och att jag hade varit det i många år. Jag hade halkat in på helt fel spår.”
Under sjukskrivningen började hon må bra igen men två veckor innan hon skulle återgå till arbetet sade kroppen ifrån. Hon fick lov att komma tillbaka under en annan anställningsform.

Läs också: Kroppsterapeut i Sverige: Det är det bästa jag någonsin har gjort

”Jag jobbade bara två timmar om dagen, fyra dagar i veckan. Jag var fortfarande yr och hade hjärtklappning. Det krävdes inte mycket för att jag inte skulle kunna sova – jag var helt enkelt överansträngd.”
Det var ungefär vid den här tidpunkten som hon för första gången fick höra talas om Body SDS. Hon började gå till en terapeut vilket gjorde en enorm skillnad för henne.
”Det började sakta gå upp för mig att det var något i mitt liv som gjorde att min kropp fortsatte att må dåligt. Varje gång jag hade varit där blev jag frisk, men så gick det några veckor och jag var tillbaka på ruta ett igen.”

Inte trött mer

Det var i samband med detta som Sekita fick upp ögonen för kroppsterapin.
”Jag ville ta reda på varför jag hela tiden trillade tillbaka till samma punkt, där jag återigen mådde dåligt. Jag kom fram till att det måste vara något jag själv orsakade, men jag visste bara inte vad.”
Hennes terapeut uppmanade henne att utbilda sig till kroppsterapeut. När hon hittade Totums ettåriga utbildning för 50 000 DKK stod det klart för henne att det var det hon ville göra.
”Jag tvekade aldrig. Jag ville inte själv bli behandlare, men däremot ville jag ta reda på varför jag körde slut på mig själv, varför jag hade ont i kroppen och varför jag stressade upp mig.

Utbildningen motsvarade alla hennes förväntningar men hon hade svårt för att förklara var den stora skillnaden låg.
”Utbildningen gav mig allt jag hade hoppats på. Jag vet inte exakt varför, men jag är inte trött längre. Och om symptom skulle uppstå i min kropp så vet jag åtminstone varför. Det har förmodligen att göra med att vi hela tiden fokuserar på och jobbar med kroppen.”

Utrymme att ta hand om sig själv

Idag jobbar hon mycket med att vända negativa tankar till positiva, något som har haft en positiv effekt på hennes kropp.
”Jag märker att min kropp säger ifrån så fort de negativa tankarna kommer, men jag har kommit fram till att jag själv kan styra dem. Jag kan vända dem till positiva tankar så att min kropp börjar må bra igen. Det är en av de saker som Totum har gett mig”, säger hon och tillägger:
”Vi har inte direkt jobbat med positivt tänkande under utbildningen, men Totum har hjälpt mig att börja tänka på ett annat sätt. Jag har sökt mer information inom området. Utbildningen har banat väg och öppnat mina ögon för en helt ny värld, som är otroligt spännande.”

Idag jobbar Sekita på kundtjänsten hos en bank fyra dagar i veckan. Det ger henne en ledig dag i veckan då hon kan behandla andra och ta hand om sig själv. Hon använder sig av positivt tänkande och kroppsterapeutisk träning när hennes kropp börjar må dåligt.
”Det är jag otroligt glad för. Jag kan inte förstå varför jag inte gjorde det här redan för tio år sedan. Fast då trodde jag ju verkligen att jag hade koll på allt, vilket jag uppenbarligen inte hade. Det är en läxa jag har fått lära mig”, säger hon och fortsätter:
”Om man inte är villig att förändra sitt liv så kommer ingenting att bli annorlunda. Jag förändrade mitt liv genom att utbilda mig till kroppsterapeut. Däremot använder jag inte kroppsterapin för att hjälpa andra, jag använder den för att hjälpa mig själv”.

Vill du också utbilda dig till kroppsterapeut för att kunna hjälpa dig själv eller andra?

Då är du välkommen till ett av våra populära infomöten – anmäl dig här.

Kroppsterapeut i Sverige: Det är det bästa jag någonsin har gjort

Kroppsterapeut i Sverige: Det är det bästa jag någonsin har gjort

På den svenska sidan av sundet lever Kirstine Ilum ut sin dröm om självständighet. Hon är den första Totum-kroppsterapeuten i Sverige, och beslutet att bli kroppsterapeut är det bästa hon någonsin har fattat.

När Kirstine Ilum tvingades avbryta sin karriär som professionell dansare och koreograf föll det sig naturligt att hon skulle utbilda sig till kroppsterapeut.
”Jag har känt till kroppsterapin i flera år; jag gick på behandlingar när jag var dansare. När jag skulle sadla om och hitta en annan väg i livet var valet inte speciellt svårt”, säger hon.
Och när hon väl hade fattat sitt beslut var det lätt att komma igång.
”Jag skrev till min väninna som just då gick Totum-utbildningen för att få reda på mer. Några dagar efter det pratade jag med Marcus Heller och två dagar senare började jag på utbildningen. Det har jag aldrig ångrat, det är det bästa jag någonsin har gjort. Det kom så naturligt och kändes helt rätt för mig”.

På egna premisser

Kirstine Ilum arbetade som professionell dansare och koreograf i 14 år. Enligt henne själv förde hon en rotlös och spännande tillvaro med pendling mellan Danmark, Sverige och Holland där hon dansade, koreograferade, förmedlade och ledde projekt. Men för några år sedan fick hon en skada som satte stopp för det hela.

”Jag fick en diskprolaps som jag fortsatte att dansa med alldeles för länge. Det gjorde att jag tvingades radera allt jag hade i kalendern för att enbart fokusera på rehab-träning.
Under tiden fokuserade hon på koreografin, blev gravid och bildade familj. Hennes arbete blev sakta men säkert allt mer administrativt och till sist drabbades hon av stressymptom och tvingades sjukskriva sig i ett år.

Jag visste att jag behövde göra något annat, samtidigt som det var viktigt för mig att bli självständig. Jag ville driva egen verksamhet och göra något på mina egna premisser”.

Hantverk och personlig utveckling

Kirstine Ilum startade eget företag och började med att undervisa yoga. Tre månader efter att hon hade inlett sin Totum-utbildning i Köpenhamn började hon att erbjuda behandlingar med kroppsterapi. Hon förklarar att hon har lärt sig oerhört mycket på utbildningen.
”Jag har lärt mig mer än jag trodde att jag skulle göra. Det där med att verkligen använda händer och kropp har varit ett enormt plus för mig. Och den väl avvägda balansen mellan teoretiskt och praktiskt passade mig bra. Vi har lärt oss ett hantverk och det är en ständigt pågående inlärningsprocess som förhoppningsvis aldrig tar slut”, säger hon.

Äntligen har jag hittat något som passar mig perfekt!

Äntligen har jag hittat något som passar mig perfekt!

När Laila Schmidt tröttnade på sitt dåvarande arbete hittade hon Totums kroppsterapiutbildning, sade upp sig och blev egenföretagare på heltid. Enligt henne själv är det det bästa hon någonsin har gjort.

 

Laila Schmidt var tidigare folkskollärare i musik och idrott, men trots att hon älskar att undervisa kunde hon inte längre se sig själv i sin yrkesroll. ”Jag fick aldrig tid till förberedelse inför lektionerna. Nu när jag har lämnat mitt gamla yrke bakom mig kan jag se att jag hade en del stressymptom. Jag visste att jag behövde göra något annat”, berättar Laila Schmidt.

Hon har i många år spelat handboll på elitnivå och har fått hjälp av många olika terapeuter. Det var så hennes tankar om att själv utbilda sig till terapeut började ta form.
”En dag såg jag ett inlägg om Totum på Facebook och tänkte: Det där skulle ju passa mig. Det är något jag kan bli bra på och som hjälper mig att nå dit jag vill”, säger Laila Schmidt.

 

En personlig resa

Laila Schmidt försökte utan någon större framgång att få tjänstledigt från sin folkskollärartjänst för att kunna gå den ettåriga kroppsterapiutbildningen hos Totum.

”Det gjorde mig bara ännu mer övertygad om att det var det här jag ville. Så jag sade helt enkelt upp mig! Och blev egenföretagare på heltid. Det var helt galet, men det är det bästa jag någonsin har gjort”, berättar hon.

Laila utbildade sig i Köpenhamn eftersom utbildningen i Odense inte fanns än. Den 9 november i år var hon färdig med sin utbildning.

”Det har varit helt fantastiskt. Jag har verkligen utvecklats som terapeut. Men även som person eftersom det blev en personlig resa. Idag vet jag vem jag är och vad jag kan. Nu vågar jag säga: Jag är en bra kroppsterapeut. Eller: Jag är en bra lärare. Det kanske jag har vetat hela tiden, men ibland tar det ett tag innan man vågar tro på det själv har jag märkt. Idag vågar jag däremot säga det högt”.

Den perfekta kombinationen

Bredvid läraryrket bedrev Laila Schmidt även sin egen verksamhet som NPL-coach, och eftersom hon redan var egenföretagare kunde hon införliva sin kroppsterapiutbildning i samma verksamhet. Det visade sig snabbt att NPL och kroppsterapi är en perfekt kombination.

”De matchar varandra väldigt väl. Jag vet även att min styrka ligger i samtalsterapin. Jag kan både kroppsligt och verbalt hjälpa personen som ligger på massagebänken”, säger Laila Schmidt.

I framtiden hoppas hon på att kunna kombinera de två delarna med sin lärarutbildning.

”Jag har anmält mig som hjälplärare vid utbildningen här i Odense. Jag vill inte att min undervisningserfarenhet bara går förlorad, och skulle definitivt kunna tänka mig att undervisa på den här typen av skola”, säger Laila Schmidt och är tyst en stund.

”Jag fick faktiskt lite fjärilar i magen när jag sade det där. Det är det jag drömmer om. Att kunna bidra med min erfarenhet och mina upplevelser till andra. När jag jobbade som lärare undervisade jag barn, och det går inte att beskriva känslan när de lyckades ta sig från A till B. Det är något jag fortfarande brinner för”.

Samtidigt vill hon gärna fortsätta med sin verksamhet.

”Jag vill fortsätta med behandlingsdelen, den är så otroligt häftig! Jag har helt enkelt hittat något som passar mig perfekt”.