fbpx
Vi får inte lägga ett lock över det som är svårt i livet.

Vi får inte lägga ett lock över det som är svårt i livet.

Karen-Sofie Wilkie har upplevt trauman, sjukdom, sorg och flera omgångar stress, allt medan hon pliktskyldigast skött sitt arbete. Till sist vågade hon ta steget att välja en helt ny väg i livet – hon utbildade sig till kroppsterapeut, och enligt henne själv har allt fallit på plats.

Karen-Sofie jobbade på för fullt i rollen som distriktschef för en detaljhandelskedja. Inte ens när hon drabbades av både sjukdom, trauma och stress klarade hon av att slå av på takten. ”Jag är extremt ambitiös och karriärsinriktad. Jag vill göra allt bäst – till 200 procent. Jag var hela tiden på. Om jag inte hela tiden var det fysiskt, så var jag det åtminstone alltid mentalt. Det slutade med att jag straffades hårt både av mina barn såväl som mina vänner, eftersom jag aldrig var närvarande. För mig var arbetet det viktigaste som fanns. De betalade min lön så givetvis skulle de få min tid, och mer därtill”, berättar hon.

Hon körde på i samma takt i många år, men långsamt började tanken om ett annat liv och ett annat arbete att spira inom henne. Till sist nådde hon en punkt då hon förstod att hon inte kunde fortsätta på samma sätt.

”Man måste leverera på jobbet” 

Karen-Sofie har alltid varit karriärsinriktad och ambitiös. Ambitioner som aldrig fick stryka på foten oavsett föräldraledighet, sjukdom eller stress. ”När jag kom tillbaka från mina två mammaledigheter hade jag känslan av att jag var tvungen att bevisa mitt värde igen. Nu hade jag lagt tillräckligt med tid på familjen”.

Ganska kort därefter hände det massor av saker i hennes liv, och hon diagnostiserades bland annat med en sällsynt sjukdom som krävde mycket av hennes tid och energi. Hon låg sjuk varannan vecka och lade mycket tid och kraft på sjukdomen.

Samtidigt upplevde hon ett stort trauma när hennes son fick en allvarlig brännskada och de fick läggas in på sjukhus tillsammans. ”Det här gjorde givetvis inte saker och ting ett dugg bättre för min redan hårt ansträngda kropp. Men jag fortsatte att jobba ändå. Jag fortsatte att leverera, eftersom det måste man ju.”

Drömmen om att bli sin egen 

Det dröjde inte länge innan stressen tog ett stadigt grepp om Karen-Sofie. ”När den första stressvågen kom kändes det som att det berodde på att jag hade varit borta från jobbet. Nu skulle jag bevisa ännu mer. Det gjorde att stressen kom tillbaka i 110 kilometer i timmen.”

Det var inte förrän hennes pappa för två år sedan drabbades av terminal cancer som hon sänkte farten. ”Jag valde att ansöka om vårdartillstånd för att kunna hjälpa mina föräldrar, eftersom pappa behövde vårdas i hemmet. Jag avtalade med min dåvarande arbetsplats att det bästa vore om jag slutade helt. Det gjorde mig ingenting. Det ingav ett lugn.”

Nu behövde Karen-Sofie bestämma sig för vilken väg hon skulle gå. En helt vanlig kväll när hon låg i soffan och kollade Facebook i sin telefon såg hon ett inlägg från Totum – Skolan för kroppsterapi. ”Det som fångade mitt intresse var egentligen inte kroppsterapin i sig, utan det var det där med att bli självständig på ett år. För mig var detta något mätbart, och jag tilltalades av tanken på att få lov att bestämma över mig själv”.

Mycket mer än ett hantverk

Karen-Sofies bror var hantverkare, och hon var den som begåvats med läshuvud. Därför var det något av en upplevelse för henne att lära sig ett hantverk och arbeta med händerna istället för huvudet. ”Jag hade aldrig arbetat med händerna på det viset förut”. Det kändes så klumpigt. Och otroligt gränsöverskridande. Men när vi väl kom igång med själva undervisningen och de olika teknikerna trillade polletten ner. Det kom väldigt naturligt för mig.”

I mars 2018 var hon färdigutbildad kroppsterapeut. Idag har hon en egen klinik i Farum, där hon arbetar som terapeut. Och hon har tagit med sig så mycket mer än själva hantverket från utbildningen.

”Om jag inte hade utbildat mig hos Totum hade jag aldrig lyckats ta mig igenom min pappas sjukdomsförlopp på samma sätt. Jag fick en förståelse för varför kroppen reagerar som den gör under sorgeperioder. Jag lärde mig att vara lugn och närvarande. Traumat jag upplevde med min son när han fick sin brännskada hade jag förträngt. När jag gick på skolan och fick behandlingar kunde jag verkligen bearbeta det som hänt, och det hade jag aldrig gjort om jag inte hade gått utbildningen”.

”Vi får inte lägga ett lock över det som är svårt i livet” 

Idag lever Karen-Sofie ut den dröm hon hade när hon stod och vägde och inte riktigt visste vilken väg hon skulle välja.

”Jag har fått ett helt nytt liv. Allt som jag saknat, allt som har varit ovisst … stressen över att behöva något nytt i livet men inte veta vad … Allt detta har äntligen fallit på plats. Min familj säger att jag har blivit en helt annan person. Jag är gladare, mer positiv, närvarande och avslappnad. Jag har en bra dag varje dag”, säger hon och fortsätter: ”Drömmen jag hade har förverkligats. Och om jag får drömma vidare tycker jag om att berätta min historia för andra – att prata om det där att våga välja en ny riktning i livet, och att det inte behöver vara så farligt.”

Idag kan jag verkligen reflektera över min kropps alla signaler, och allt som jag har tryckt bort. Det är en av orsakerna till att kroppen gör och säger som den gör. Även om det periodvis kan vara otroligt svårt får vi inte bara lägga ett lock över saker och ting, eftersom de till slut ändå kommer upp till ytan. Det kan inte sägas tydligt nog.”

Dina smärtor kan vara kopplade till dina relationer med andra människor

Dina smärtor kan vara kopplade till dina relationer med andra människor

Många får mer ont i ena sidan av kroppen än den andra. Genom att notera höger och vänster sida av kroppen lär du dig mycket om dig själv och din livsstil. Du kan bland annat ta reda på om dina smärtor beror på relationsproblem.

Kroppens vänstra sida är vår feminina sida och är kopplad till intuition och känslor. Den speglar hur vi klarar av att ge och ta emot kärlek och omsorg, vår kreativitet och att följa vår intuition. Kroppens högra sida är vår maskulina sida och är handlings- och viljesidan. Den är kopplad till hur vi fattar och verkställer beslut. Det är den myndiga och intellektuella delen av oss.

Om vår feminina sida tar för mycket plats har vi kanske många goda intentioner, men lyckas inte riktigt förverkliga dem. Om vår maskulina sida å andra sidan är allt för dominant är vi handlingskraftiga men famlar ofta i blindo eftersom vi inte lyssnar till vår intuition och våra känslor. Det är viktigt, men inte alltid så lätt, att hitta en balans där vi lyssnar till båda sidorna.

Hjärnans och kroppens sidor

Vår hjärna har även en maskulin och en feminin sida. Hos de flesta av oss dominerar den ena hjärnhalvan över den andra, vilket säger mycket om hur vi ser på världen.
Hjärnhalvorna är omvända i förhållande till kroppen. Höger hjärnhalva kontrollerar kroppens vänstra sida och vänster hjärnhalva kontrollerar höger sida. Nerverna korsar varandra på sin väg från huvud till kropp. Vänster hjärnhalva är den maskulina, logiska och rationella sidan medan höger hjärnhalva är den feminina, kreativa och intuitiva sidan.
Personer som styrs mest av vänster hjärnhalva tänker snabbt och förhåller sig till ny information allt eftersom den dyker upp. Först senare kopplar de ihop saker med varandra och får ett övergripande perspektiv. Omvänt kan personer som styrs mest av höger hjärnhalva direkt sätta saker och ting i ett större perspektiv och fördjupar sig i detaljerna först efteråt. Dessa personer är ofta mer introverta och känsliga.
Förutom att känslorna på höger och vänster sida av kroppen är kopplade till vår egen maskulina och feminina sida kan problemen utifrån sin placering avslöja om våra smärtor och spänningar kommer inifrån eller utifrån. Höger sida är kopplad till förväntningarna vi har på oss själva och vänster sida är kopplad till en yttre press vi har svårt för att klara av.
Problem på kroppens högra sida kan vara kopplade till våra manliga relationer som exempelvis vår pappa, partner, chef eller bror. Vänster sida kan vara kopplad till problem i relationen till kvinnorna i våra liv, som exempelvis vår mamma, hustru, chef eller syster.

Läs också: Dina ömma axlar kan berätta mycket om dina känslor

Exempel:

Thomas är i 25-årsåldern och har regelbundet ont på höger sida. Han är väldigt upptagen med att försöka starta upp sin egen verksamhet. Men hans pappa, som också är egenföretagare, försöker hela tiden lägga sig i berättar för honom hur allt ska göras. Därför tittar han hela tiden över axeln på sin son, tillrättavisar honom och ger honom många tips och råd. Det påverkar Thomas mycket mer än han ger uttryck för. Thomas vill prova sig fram på egen hand men känner inte att han får lov att stå på egna ben. Varenda gång hans pappa försöker ge honom tips och råd vill Thomas säga ifrån till sin pappa och be honom att respektera att det här är HANS verksamhet. Ändå böjer han sig som ett löv för vinden och säger ingenting. Därför kvarstår problemet månad efter månad.

Vad skulle egentligen hända om Thomas tog mod till sig och satte ner foten mot sin pappa? Det som skulle hända är att Thomas skulle få chansen att stå på egna ben och inte tillåta att pappan lägger sig i. Som nämnt är höger sida kopplad till det maskulina, i det här fallet Thomas pappa.
Det är inte alltid lätt att hitta en balans. Däremot måste vi hela tiden vara i kontakt med våra känslor och vår intuition, samtidigt som vi är starka och målinriktade.

Lines son drabbades av ångest

Lines son drabbades av ångest

Lines son fick ångest efter att han kräkts på ett flygplan på väg hem från USA. Familjen försökte ta hjälp av en psykolog men det hjälpte inte. Lines son mådde bara ännu sämre. Det var först efter att de provat kroppsterapi som Line fick tillbaka sin glada pojke.

Line Rossel Vestergaard sitter i sin bil och väntar på att hennes 9-årige son ska komma ut från skolan. Hon hämtar inte honom på väg hem från jobbet; hon har suttit i bilen hela dagen. Hennes son lider av ångest och klarar inte av att vara utan sina föräldrar.

I ett och ett halvt år turades Line och hennes man om att följa med sin son till skolan. Annars ville han inte gå dit. I början satt de med inne i klassrummet och avlägsnade sig gradvis allt längre bort från sonens sittplats.
”Jag var på hans skola i ett och ett halvt år. Varje gång började jag med att sitta bredvid honom och flyttade sedan mig en meter åt gången tills jag hamnade ute i korridoren, sedan längre ner i korridoren och slutligen ute i bilen. Det var hemskt”, berättar Line.

Kräkningar resulterade i ångest

För två år sedan var familjen Vestergaard på väg hem från en sommarsemester i USA. Under flygresan börjar Lines son att kräkas. Och han bara fortsätter. Han vill gå av flyget men det går ju inte. När familjen ska byta till nästa flyg börjar sonen att kräkas upprepade gånger igen och vill inte gå ombord på flyget.

Kombinationen av att alla tittar på honom, känslan av klaustrofobi och att han bara fortsätter att kräkas har etsat sig fast hos honom. Efter den här obehagliga upplevelsen utvecklar han ångest.
När familjen har kommit hem från sin semester börjar de första ångesttecknen att visa sig.
”Han får ont i magen och oroar sig hela tiden. Han frågar vad som händer om han börjar må dåligt igen, vad han i så fall ska göra, om han kanske är ensam när det händer. Han spekulerar hela tiden i att ingen skulle hjälpa honom. Det tär väldigt på honom”, berättar Line.

Förlorar sitt självförtroende

Lines son börjar förlora lusten till allt. Han är vanligtvis en väldigt glad och social pojke som älskar att gå i skolan och att vara tillsammans med sina vänner. Men från den ena dagen till den andra vill han inte längre vara i skolan om inte föräldrarna är med. ”Det blir faktiskt så illa att vi inte ens kan gå ut och hämta posten utan att han ska följa med och hålla handen. Och vår brevlåda befinner sig fyra meter från ytterdörren, en plats där han kan se oss hela tiden. Han kan inte heller längre sova i sin säng”, berättar hon.

Line, hennes man och deras son börjar gå till Coolkids som är kognitiv terapi för barn och unga med ångest. Här är de med i två sessioner som löper över ett år. Men det hjälper inte fullt ut. Lines son blir allt mer frustrerad. Det fungerar nämligen inte för honom att sitta och prata om något han inte kan sätta ord på samtidigt som han måste berätta hur dåligt han mår på en skala mellan ett och tio.

”Han förlorar sin livslust. Han klarar inte av det säger han flera gånger. Det är hemskt att inte kunna hjälpa som förälder. Han är bara ett barn, och ett barn borde inte behöva bära på de här tankarna”, säger Line och tillägger: ”Han förlorar tilliten till omvärlden, vuxna, vänner och familj. Han vill inte längre passas av någon annan eller sova över hos sina kompisar. Han förlorar sitt självförtroende. Han vill inte göra någonting. Han vågar inte heller sitta i vår bil, även om vi är med. Vi kan inte göra någonting. Vi är helt låsta”.

Ett steg framåt och två tillbaka

Line arbetar som lärare men det slutar med att hon måste sjukskriva sig på grund av överbelastning, eftersom det sliter oerhört på henne att se sin son så sjuk utan att kunna hjälpa honom. Hon måste hämta sin son på skolan varje dag eftersom han inte vill gå själv.

Psykologerna från Coolkids rekommenderar att familjen tar en paus med sina besök. Det finns inte mer att göra just då. Det känns som ett steg framåt och två tillbaka. Familjen förlorar hoppet.
”När vi får beskedet slås min värld i spillror. Jag känner att jag inte orkar mer”, berättar Line.

Pojken börjar så sakta visa kroppsliga tecken. Han skriker mer, hyperventilerar, får mer ont i magen och resten av kroppen. Det blir bara värre och värre.

Mer fokus på kroppen

Line och hennes man kan inte bara ta en paus. De orkar inte heller med en enda session till hos Coolkids. De beslutar sig för att fokusera mer på kroppen istället för sinnet.

Line känner till Totum sedan tidigare men vet inte så mycket om Skolan för kroppsterapi. I december 2018 tar hon med sin son till Totum där han får två behandlingar.

Behandlingarna börjar få effekt. Lines son slutar skrika och känns mer avslappnad, och är inte lika spänd i kroppen längre. ”Jag tror att kombinationen av kroppsterapi och att vi flyttade honom till en mindre skola har gjort att han har blivit gladare och lugnare”, berättar Line.

Istället för att bara fokusera på att ställa frågor och vad Lines son tänker på har kroppsterapeuten valt att fokusera mer på både kropp och psyke.
”Under behandlingarna var det mer fokus på hans andning och att lossa nacke och axlar än på att prata. Kroppsterapeuten var bra på att berätta för vår pojke att han bara skulle vara sig själv och vara i nuet”, förklarar Line.

Efter behandlingar och flytt till ny skola slutar det med att Line bara är på den nya skolan i två dagar innan hennes son inte längre behöver ha sina föräldrar lika nära.

Inspirerades att själv gå utbildningen

Line valde själv att börja få behandling vilket födde nya tankar hos henne. ”Jag kände mig lättad och kunde helt plötsligt börja andas igen. Det här gav mig blodad tand och kände ganska snabbt att jag ville lära mig kroppsterapi så att jag kunde hjälpa inte bara mitt eget barn, men även andras barn”, säger Line.

Idag jobbar Line som lärare igen samtidigt som hon går Totums kroppsterapiutbildning. Efter sommarsemestern går hon ner i tid för att fokusera ännu mer på utbildningen..
”Min dröm är att ta min brits under armen och ge mig ut i världen för att hjälpa andra. Jag vill väldigt gärna kombinera lärarjobbet med kroppsterapi. Jag är nämligen övertygad om att det finns andra föräldrar och barn som har befunnit sig i liknande situationer då de har haft behov av att man ser barnet som en helhet och fokuserar både på psyke och kropp”, förklarar Line.

Lines son är idag tillbaka i skolan och hänger med både i undervisningen och i det sociala sammanhanget.
”Jag tror att ångesten alltid riskerar att komma krypande i pressade situationer, men han har lärt sig hur han kan befinna sig i det och fokusera mer på lugn och andning. Det viktigaste är att han har fått tillbaka livsglädjen. Modet och tron på sig själv. Tron på livet”, avslutar Line.

Behandling av nacksmärta med kroppsterapi

Behandling av nacksmärta med kroppsterapi

Nacksmärtor är ett väldigt vanligt förekommande fenomen som drabbar 40 procent av befolkningen någon gång i livet. För en tredjedel av dessa personer medför nacksmärtorna nedsatt aktivitetsnivå och/eller sjukanmälningar.

Nacksmärtor kan yttra sig fysiskt såväl som psykiskt. En av de största bovarna i dramat är naturligtvis stillasittande arbete och för mycket skärmtid med böjd nacke eller dålig kroppshållning. Det är inte bra för nacken att stirra in i en datorskärm eller ner i sin smartphone flera timmar varje dag. Ändå är det så verkligheten ser ut för många – det är så arbetsmarknaden fungerar.
Därför är det extra viktigt att tänka på nacken och att reagera på spänningar och problematik redan innan de blir allvarliga och kroniska.

Nacksmärtor – kropp och psyke

Kroppen speglar psyket. Sträckning, stelhet och smärtor kan vara ett tecken på en överdriven självkontroll, att du håller tillbaka på något eller har ett stelt sinne.
Nacke- och halsmuskulatur främjar huvudets rörlighet. De många små musklerna gör att vi kan se på något från många olika vinklar och från olika perspektiv.

En stel nacke kan därför även vara ett tecken på att vi har svårt för att se saker ur ett nytt perspektiv. Att vi kanske är envisa. Å andra sidan kan det uppstå problem i nacken om vi har svårt för att hitta vår egen plats och konstant försöker förhålla oss till alla andras synpunkter.

I både nacken och halsen hittar vi många muskler som är sammankopplade med magmeridianen, det vill säga energibanan som tillhör magsäcken. Därför kan en nackproblematik som exempelvis sträckt nacke avhjälpas genom att lösgöra vid magsäcken och under revbenskanten på vänster sida av kroppen, och massera meridianernas förlopp på kroppen.

Hur behandlar vi nacksmärtor med Totums kroppsterapi?

Om du besöker en Totum-kroppsterapeut för att behandlas mot nacksmärtor behandlas du både lokalt i nacken och på relaterade områden. Under en Totum-kroppsterapi använder vi oss av pulserande massage lokalt och på exempelvis meridianbanorna. Dessutom ingår ofta akupressur, zonterapi och ledfrigörelse i en behandling. Om dina smärtor beror på något psykiskt har du möjlighet att prata med din terapeut om detta.

Detta utmynnar i en kroppsterapeutisk behandling som går på djupet med din problematik. Du lösgör kroppen både lokalt och ”globalt” det vill säga på ställen som refererar till nacken. Exempelvis kan din generella kroppshållning ha en stor inverkan på nackens position. Utifrån sammanhanget mellan kropp och psyke kan du få en ökad klarhet i vilka beteendemönster och känslomässiga problem som påverkar hur din nacke mår.

Målet med en kroppsterapeutisk behandling är nämligen att skapa en bestående förändring. Det är givetvis både skönt, och absolut inte fel, att få en massage som kan lindra smärtorna temporärt. Däremot är det mer optimalt att gå till botten med problemet och lösa den bakomliggande orsaken.

Så blir du av med dina nacksmärtor:

En av de saker du själv kan göra är att fokusera på din egen kroppshållning. En hopsjunken kroppshållning tvingar nacken att böjas för att vi ska kunna se ut ordentligt. Snedheter och spänningar i rygg, ben och fötter kan även de ha betydelse för nackens spänningstillstånd eftersom kroppen hela tiden försöker kompensera för att upprätthålla en funktionell balans.
Vår kropp är väldigt bra på att kompensera. Om vi är sneda på ett ställe ser kroppen till att vi kan bevara största möjliga fysiska funktion genom att kompensera och utjämna med en motsvarande spänning någon annanstans. Detta är väldigt bra – på kort sikt. Problemet är bara att det över tid kan utvecklas till smärtor och slitage på kroppen.

Ditt kontrollbehov sitter i käkarna

Ditt kontrollbehov sitter i käkarna

Om du har spänningar i käken kan det vara ett tecken på att det finns något i ditt liv du har svårt för att släppa taget om. Genom kroppsterapin kan du lära dig att lyssna på dina käkar – de har nämligen mycket att berätta.

Idag är det ett erkänt faktum att vår kropp och vårt psyke hänger ihop. Därför kan vi lära oss otroligt mycket om oss själva och hur vi lever våra liv genom att lyssna på våra kroppar. Hur mår dina käkar just nu? Är det något de försöker berätta för dig?
I förhållande till deras storlek är käkmusklerna de starkaste musklerna vi har. Vi är många som går runt med spänningar i just käkarna, och vi biter ihop av flera orsaker.

Spända käkars påverkan på kroppen

Käkspänningar kan sprida sig till resten av kroppen om vi inte gör något åt problemen som orsakar spänningarna. Problemen kan sprida sig till kroppens skelett, muskler, nerv- och meridiansystem.

Spänningar i käkarna kan påverka hela kroppshållningen och kan framför allt leda till smärta i den övre delen av kroppen. Musklerna och nerverna som förbinds med halsen och nacken kan bland annat ge muskelproblem i axlarna, och kan i sin tur sprida sig till ryggen och ut i armarna.

Ögonen är sammankopplade med käkarna via nervtrådar, och därför kan dina käkar påverka ögon och ögonmuskulatur.
Andra symptom på allt för spända käkmuskler kan vara illamående, huvudvärk, migrän, öronproblem, tinnitus och allmänna smärtor eller ömhet i leder och muskler i kroppen.

Känslor kopplade till käkspänningar

Det är med käkarna vi försöker hålla ihop allt. Käkproblem av alla slag har vanligtvis att göra med att vid håller fast vid något, och har ett överdrivet kontrollbehov.
Om du ofta har spända käkar, försök att fråga dig själv: Vad är det du är rädd för att släppa taget om?
Är det dina känslor? Biter du ihop och accepterar saker istället för att reagera och sätta ord på dina känslor? Känner du att du borde hålla munnen stängd eftersom du alltid säger fel saker eller för många saker? Undertryckta känslor yttrar sig ofta som spänningar i käkarna.

Det samma gäller stress. Vi biter bokstavligt talat ihop när vi befinner oss under allt för stor press. Även på natten kan vi fortsätta att bita ihop tänderna istället för att bara släppa vardagen och låta kroppen vila och återhämta sig. Detta är oftast ett tecken på frustration eller ångest till följd av uppbyggda känslor eller förträngd ilska som har satt sig på käken.

Vad försöker dina käkar berätta för dig?

Vad skulle hända om du slappnade av i käkarna? Skulle en massa plötsliga känslor börja rinna ut? Eller skulle du kanske släppa in något du försöker stänga ute?
Testa att bita ihop käkarna så hårt du kan och lägg märke till hur det känns. Kanske märker du vilka känslor du försöker gömma när du biter ihop. Prova sedan att lägga märke till när och varför du spänner ihop käkarna i vardagen. Kanske finns det något du kan göra åt det?

Vill du lära dig mer om dina käkspänningar och vad övriga spänningar i kroppen försöker berätta för dig?

Vi anordnar regelbundet informationskvällar där vi berättar om utbildningen, visar en Totum-behandling och ger dig möjlighet att ställa alla frågor du kan tänkas vilja ha svar på.

Läs mer om vår informationskväll och anmäl dig här

Dina ömma axlar kan berätta mycket om dina känslor

Dina ömma axlar kan berätta mycket om dina känslor

Axlarna kan vara uppdragna till öronen, hänga slappt ner, dra sig inåt och lägga sig framför bröstkorgen eller bara föras tillbaka så att bröstkorgen framstår som mer kraftfull. Många människor går runt med ömma axlar, men det är inte så många som lyssnar på vad deras axlar egentligen försöker säga.

Musklerna runt dina skulderblad rör sig i många olika riktningar, vilket gör dina axlar till ett väldigt uttrycksfullt område. Axlarna kan bli stela och spända när vi inte uttrycker våra verkliga behov, när vi gör något som vi egentligen helst slipper eller när ansvaret som vilar på våra axlar blir för tungt att bära.

Axlarna är även kopplade till vår handlingsförmåga. Det är från axlarna som vårt handlande och vår kreativa energi strömmar ner genom armarna och ut i händerna. Här kommer den till uttryck genom vad vi utträttar i livet och hur vi lever våra liv. Det är även axlarna som gör det möjligt för oss att sträcka ut armarna och ge någon en kram.

Det här kan dina axlar berätta om dina känslor

När axlarna är uppdragna till öronen är detta ett tecken på stress och ångest. Vi höjer axlarna när vi bär på ett för stort ansvar, upplever inre oro eller måste stå emot press från oss själva och omgivningen.
Om axlarna hänger slappt kan detta vara ett tecken på att vi har gett upp. Vår kreativa, handlingskraftiga och skapande energi flödar från axlarna, genom armarna och ut i händerna. Axlar som har gett upp har förlorat förmågan att skapa, och energin strömmar inte längre fritt.

Axlar som böjer sig in mot bröstkorgen speglar ett behov av att ta det försiktigt med hjärtat. På ett omedvetet plan förstår vi att vi kan förhindra smärta genom att sluta oss runt hjärtat på framsidan och spänna ryggen på baksidan. En kroppshållning som även gör att vi inte tar så mycket plats. Vi blir små och osynliga.

Axlar som är tillbakadragna görsöker ge ett intryck av styrka och mod. Men om de är överdrivet tillbakadragna befinner de sig i ett spänt tillstånd och förmedlar ingen autentisk styrka, och utgör ofta ett skydd mot något vi är rädda för.

Vi bär själva våra spänningar

Vi spänner axlarna när vi tar oss an livets utmaningar. Vi spänner dem bland annat för att försöka ta oss igenom något eller göra något tillräckligt bra. Det är helt ok. Det är en naturlig reaktion. Det är när vi inte klarar av att släppa på spänningarna igen som vi har ett problem.

Om vi inte kan sänka axlarna får vi ont i dem. Om vi inte kan öppna upp bröstkorgen och föra tillbaka axlarna är det svårt att uppleva all den glädje och kärlek som livet har att erbjuda. Om vi inte kan sänka garden och visa vår sårbarhet är det svårt att komma nära andra människor och synliggöra oss själva.
Det är i själva verket vi själva som håller fast vid spänningarna. Vi kan frigöra spänningarna i kroppen genom att sänka garden och vårt psykiska försvar.

Skulle du kunna tänka dig att lära dig hantverket och bli en självständig Totum Kroppsterapeut?

Vi anordnar regelbundet informationskvällar där vi berättar om utbildningen, visar en Totum-behandling och ger dig möjlighet att ställa alla frågor du kan tänkas vilja ha svar på.

Läs mer om vår infomöte och anmäl dig här