fbpx
Ditt kontrollbehov sitter i käkarna

Ditt kontrollbehov sitter i käkarna

Om du har spänningar i käken kan det vara ett tecken på att det finns något i ditt liv du har svårt för att släppa taget om. Genom kroppsterapin kan du lära dig att lyssna på dina käkar – de har nämligen mycket att berätta.

Idag är det ett erkänt faktum att vår kropp och vårt psyke hänger ihop. Därför kan vi lära oss otroligt mycket om oss själva och hur vi lever våra liv genom att lyssna på våra kroppar. Hur mår dina käkar just nu? Är det något de försöker berätta för dig?
I förhållande till deras storlek är käkmusklerna de starkaste musklerna vi har. Vi är många som går runt med spänningar i just käkarna, och vi biter ihop av flera orsaker.

Spända käkars påverkan på kroppen

Käkspänningar kan sprida sig till resten av kroppen om vi inte gör något åt problemen som orsakar spänningarna. Problemen kan sprida sig till kroppens skelett, muskler, nerv- och meridiansystem.

Spänningar i käkarna kan påverka hela kroppshållningen och kan framför allt leda till smärta i den övre delen av kroppen. Musklerna och nerverna som förbinds med halsen och nacken kan bland annat ge muskelproblem i axlarna, och kan i sin tur sprida sig till ryggen och ut i armarna.

Ögonen är sammankopplade med käkarna via nervtrådar, och därför kan dina käkar påverka ögon och ögonmuskulatur.
Andra symptom på allt för spända käkmuskler kan vara illamående, huvudvärk, migrän, öronproblem, tinnitus och allmänna smärtor eller ömhet i leder och muskler i kroppen.

Känslor kopplade till käkspänningar

Det är med käkarna vi försöker hålla ihop allt. Käkproblem av alla slag har vanligtvis att göra med att vid håller fast vid något, och har ett överdrivet kontrollbehov.
Om du ofta har spända käkar, försök att fråga dig själv: Vad är det du är rädd för att släppa taget om?
Är det dina känslor? Biter du ihop och accepterar saker istället för att reagera och sätta ord på dina känslor? Känner du att du borde hålla munnen stängd eftersom du alltid säger fel saker eller för många saker? Undertryckta känslor yttrar sig ofta som spänningar i käkarna.

Det samma gäller stress. Vi biter bokstavligt talat ihop när vi befinner oss under allt för stor press. Även på natten kan vi fortsätta att bita ihop tänderna istället för att bara släppa vardagen och låta kroppen vila och återhämta sig. Detta är oftast ett tecken på frustration eller ångest till följd av uppbyggda känslor eller förträngd ilska som har satt sig på käken.

Vad försöker dina käkar berätta för dig?

Vad skulle hända om du slappnade av i käkarna? Skulle en massa plötsliga känslor börja rinna ut? Eller skulle du kanske släppa in något du försöker stänga ute?
Testa att bita ihop käkarna så hårt du kan och lägg märke till hur det känns. Kanske märker du vilka känslor du försöker gömma när du biter ihop. Prova sedan att lägga märke till när och varför du spänner ihop käkarna i vardagen. Kanske finns det något du kan göra åt det?

Vill du lära dig mer om dina käkspänningar och vad övriga spänningar i kroppen försöker berätta för dig?

Vi anordnar regelbundet informationskvällar där vi berättar om utbildningen, visar en Totum-behandling och ger dig möjlighet att ställa alla frågor du kan tänkas vilja ha svar på.

Läs mer om vår informationskväll och anmäl dig här