fbpx
Dina ömma axlar kan berätta mycket om dina känslor

Dina ömma axlar kan berätta mycket om dina känslor

Axlarna kan vara uppdragna till öronen, hänga slappt ner, dra sig inåt och lägga sig framför bröstkorgen eller bara föras tillbaka så att bröstkorgen framstår som mer kraftfull. Många människor går runt med ömma axlar, men det är inte så många som lyssnar på vad deras axlar egentligen försöker säga.

Musklerna runt dina skulderblad rör sig i många olika riktningar, vilket gör dina axlar till ett väldigt uttrycksfullt område. Axlarna kan bli stela och spända när vi inte uttrycker våra verkliga behov, när vi gör något som vi egentligen helst slipper eller när ansvaret som vilar på våra axlar blir för tungt att bära.

Axlarna är även kopplade till vår handlingsförmåga. Det är från axlarna som vårt handlande och vår kreativa energi strömmar ner genom armarna och ut i händerna. Här kommer den till uttryck genom vad vi utträttar i livet och hur vi lever våra liv. Det är även axlarna som gör det möjligt för oss att sträcka ut armarna och ge någon en kram.

Det här kan dina axlar berätta om dina känslor

När axlarna är uppdragna till öronen är detta ett tecken på stress och ångest. Vi höjer axlarna när vi bär på ett för stort ansvar, upplever inre oro eller måste stå emot press från oss själva och omgivningen.
Om axlarna hänger slappt kan detta vara ett tecken på att vi har gett upp. Vår kreativa, handlingskraftiga och skapande energi flödar från axlarna, genom armarna och ut i händerna. Axlar som har gett upp har förlorat förmågan att skapa, och energin strömmar inte längre fritt.

Axlar som böjer sig in mot bröstkorgen speglar ett behov av att ta det försiktigt med hjärtat. På ett omedvetet plan förstår vi att vi kan förhindra smärta genom att sluta oss runt hjärtat på framsidan och spänna ryggen på baksidan. En kroppshållning som även gör att vi inte tar så mycket plats. Vi blir små och osynliga.

Axlar som är tillbakadragna görsöker ge ett intryck av styrka och mod. Men om de är överdrivet tillbakadragna befinner de sig i ett spänt tillstånd och förmedlar ingen autentisk styrka, och utgör ofta ett skydd mot något vi är rädda för.

Vi bär själva våra spänningar

Vi spänner axlarna när vi tar oss an livets utmaningar. Vi spänner dem bland annat för att försöka ta oss igenom något eller göra något tillräckligt bra. Det är helt ok. Det är en naturlig reaktion. Det är när vi inte klarar av att släppa på spänningarna igen som vi har ett problem.

Om vi inte kan sänka axlarna får vi ont i dem. Om vi inte kan öppna upp bröstkorgen och föra tillbaka axlarna är det svårt att uppleva all den glädje och kärlek som livet har att erbjuda. Om vi inte kan sänka garden och visa vår sårbarhet är det svårt att komma nära andra människor och synliggöra oss själva.
Det är i själva verket vi själva som håller fast vid spänningarna. Vi kan frigöra spänningarna i kroppen genom att sänka garden och vårt psykiska försvar.

Skulle du kunna tänka dig att lära dig hantverket och bli en självständig Totum Kroppsterapeut?

Vi anordnar regelbundet informationskvällar där vi berättar om utbildningen, visar en Totum-behandling och ger dig möjlighet att ställa alla frågor du kan tänkas vilja ha svar på.

Läs mer om vår infomöte och anmäl dig här